Coca Cola och samvetet

cola_bannerJag har just sett filmen The Coca Cola Case. En dokumentär om colombianska och nordamerikanska fackföreningsaktivisters kamp mot Coca Cola. Läskjätten anklagas i filmen för att i Colombia samarbeta intimt med paramilitära grupper i kampen mot fackliga aktivister. Filmen tar upp flera exempel på hur fackliga ledare har förföljts, hotats och tio anställda vid Coca Colas Colombiafabriker har mördats de senaste åren. Det smutsiga arbetet har utförts av paramilitärer men på beställning av den nordamerikanska läskjätten eller deras colombianska motsvarigheter.

The Coca Cola Case är en omskakande film. Samtidigt väcker den hopp. Med små resurser har fackföreningarna lyckats bygga upp en global kampanj som skakat om det gigantiska företaget. Coca Cola har erbjudit det colombianska facket Sinaltrainal frikostiga ekonomiska ersättningar mot att de upphör med sin kampanj mot företaget. Facket har varje gång tackat nej.

Nu kan alla stockholmare se filmen. På måndag den 8 februari klockan 19.00 kommer den visas på universitetet i Stockholm. Hus C, hörsal 6. Filmen följs av en diskussion, där bl a jag kommer att medverka. Enligt uppgift ska en svensk representant för Coca Cola också finnas på plats. Ser fram emot det. Håll utkik hos Cinema Politica och Colombianätverket.

Missa inte chansen att se The Coca Cola Case.

Se också Killer Coke.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Coca Cola och samvetet”

 1. Profilbild för Robban
  Robban

  Jens:

  Ska man bojkotta Coca-Cola och fortsätter företaget mörda fackmedlemmar i Colombia? Har också hört att bolaget förpestat miljön i vissa delstater i Indien där man har tillverkning.

 2. Profilbild för jens
  jens

  Jo, det har jag också hört. Tror det kommer att tas upp på måndag, Indienkopplingen alltså.
  Ja, en bojkott är helt rätt!