Rätt person fel uppdrag

Dagens Nyheter berättar idag att Folkpartiets Birgitta Ohlsson kommer att utses till regeringens nya EU-minister. Ohlsson är nog det bästa namnet som kunde komma från det partiet. Förutom i Israel-Palestinafrågan, där hon verkar lika fanatisk som andra FPare, är hon en av få vettiga ledande folkpartister. Klassiska liberaler som står upp för progressiva värderingar är tyvärr sällsynta i dessa dagar.

Men jag förvånas över att regeringen överhuvudtaget utser en EU-minister. Vad gör man egentligen som EU-minister? Man har ju ändå inte ansvaret för den enorma mängd av direktiv och förordningar som kommer över oss från Bryssel. Sådant sorteras under respektive berört departement. När ett land har ordförandeskapet kan det finnas en liten vits att någon koordinerar det hela och har det politiska ansvaret. Men ordförandeskapet är över, och det dröjer länge tills det är dags för nästa gång. Ohlssons föregångare, Cecilia Malmström, tycktes se sitt uppdrag som att vara Bryssels megafon i Sverige. Det var tröttsamt och skorrade falskt varje gång hon öppnade munnen. Hoppas Ohlsson är klokare än så.

En Rödgrön regering borde frångå traditionen med EU-minister och lägga krutet på något annat. En klimatminister. Det vore något.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Rätt person fel uppdrag”

  1. Profilbild för johanna
    johanna

    En klimatminister det vore nåt!

  2. […] Självklart löser man inte politiska problem med organisatoriska förändringar. Men nog skulle mer kunna göras för klimatet om vi hade en separat minister för de frågorna… Men om man inrättar en ny minister, borde man inte ta bort någon? Jo, EU-ministern borde nu kunna läggas ned. […]