CIA hade hemliga fängelser i Litauen

Det är nu bevisat att CIA hade hemliga fängelser i Litauen. En undersökningskommitté från det litauiska parlamentet har undersökt saken och kommit fram till att det har funnits två hemliga fängelser dit CIA ska kunna ha flygit in med fångar. Undersökningen bekräftar uppgifter som tidigare har framkommit i nordamerikansk media.

När jag satt i EU-parlamentet var jag medlem av det speciella utskott som undersökte CIA hemliga fångprogram för påstådda terrorister. Vi kritiserade de europeiska regeringarna/underrättelsetjänsterna för att man hade samarbetat med CIA och USA i infångadet av helt oskyldiga människor. Helt korrekt gav vi den tidigare svenska regeringen hård kritik för sitt intima CIA-samarbete i utvisandet av Mohammed Alzery och Ahmed Agiza. En osmaklighet som vår nuvarande borgerliga regering tycks ha fördjupat sig i (regeringen vägrar t ex Alzery återinträde till Sverige trots att han inte är dömd för någonting. Både Agiza och Alzery har sina familjer i Sverige).

En av de stora stridsfrågorna var huruvida det hade funnits hemliga fångläger på europeisk mark (Guantanamo, Abu Ghraib och andra var ju kända). I vår rapport var vi tvungna att uttrycka oss försiktigt i frågan om de hemliga lägren.

Nu vet vi att vi hade kunnat uttrycka oss ännu starkare än vad vi gjorde.

Ekot, Amnesty Press.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”CIA hade hemliga fängelser i Litauen”

  1. […] arrangerar idag ett seminarium om detta. Jag kommer att delta som en av panelisterna. Granskning av CIA, EU och kriget mot terrorism var en av mina prioriterade frågor i EU-parlamentet. Slut gärna upp, idag på Abfhuset i Sthlm kl […]