Hellre inget avtal än ett dåligt

Det ser ut att bli en mycket urvattnad överenskommelse i Köpenhamn. I utkast från idag var inte ens 2-gradersmålet en självklarhet! Skulle det vara fallet skulle vi kastas tillbaka många år i klimatförhandlingshistorien.

Många kommer nog argumentera att det trots allt är bättre med ett avtal än inget alls. Jag tycker tvärt om. Låt misslyckandet blottläggas i öppen dager. En urvattnad överenskommelse kommer bara att leverera mer av det vi tidigare har: en modell som håller på att föröda planeten.

Om det inte skulle bli något avtal i Köpenhamn skulle fiaskot och prestigeförlusten vara så uppenbar att alla skulle förstå att ett nytt försök måste göras å det snaraste.  Det är vad vi behöver nu: nya förhandlingar och nya ledare som förstår situationens allvar. Hoppet står till en växande global klimatrörelse som kan sätta press bakom dessa krav.

AB, DN, Politiken, BT.

En reaktion på ”Hellre inget avtal än ett dåligt

  1. Pingback: Kryssa Åsa Westlund » Ett hemskt fiasko

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s