Nordiskt vänsterutspel om klimatet

Igår hade ledarna för de nordiska vänsterpartierna, Lasse Ohly från oss, en gemensamma debattartikel, Solidaritet måste prägla avtalet, om klimattoppmötet och behovet av ett rättvist avtal. Bra artikel!

Formuleringen:

”Viktigt att beakta är även att IPCC kan ha underskattat allvaret och att nya forskningsresultat kan förändra läget.”

Den tolkar jag som att de nordiska vänsterpartierna är beredda att gå längre än IPCCs rekommendationer på utsläppsminskningar. Jag instämmer fullt ut. Idag ringer kyrkklockorna hos Svenska Kyrkan 350 gånger för kravet på att minska utsläppsnivån till 350 ppm. Det kravet borde vänstern anamma.

Överlag var det glädjande att se den mångfald av vänsterpartier i gårdagens massdemo. Man ska passa sig för att göra partipolitik av en så viktig fråga som klimatförändringarna, men behovet av just ett rättvist avtal där de rika länderna går före, där de fattiga får stort ekonomiskt och tekniskt stöd, gör att vänstern har en väldigt viktig roll att spela.

DN om kyrkan.

Rödgrönt utspel om regeringens klimatbluff. Vänsterpartiets.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Nordiskt vänsterutspel om klimatet”

  1. Profilbild för Johanna
    Johanna

    Ja, vänstern skulle tjäna på att skärpa kravet till 350 ppm, i Sverige och i Norden. Det är ju det naturen behöver.