På plats i Köpenhamn

Är nu inne på toppmötetsområdet, COP15. Själva toppmötesförhandlingarna i plena har just nu uppehåll. Men som vanligt skjuder det av aktiviteter; bilaterala möten, presskonferenser, spontan aktioner av miljöaktivister och en massa ”side events” – föredrag och presentationer. I morse höll jag en presentation om köttindustrins klimatpåverkan tillsammans med Danmarks vegetariska förening på Klimatforum09. En höjdare: Fullsatt föreläsningssal och spännande frågor och kommentarer. Precis som Lars Igeland, MJV, konstaterade, köttfrågan har verkligen kommit upp på dagordningen. Korrekt, åtminstone bland aktivisterna.

Bra med trådlös uppkoppling här på COP. Mindre bra att man måste köa minst en timme för att komma fram till ackrediteringen. Mindre kul med alla dessa plastglas och pappersmuggar samt allt kött på menyerna. Nästa COP får skärpa sig på de punkterna.

Frusterande att följa medias okritiska rapportering från EUs toppmöte. Reinfeldt lovar klimatmiljarder, EU lovar klimatmiljarder. Men kan någon ställa frågan varifrån pengarna ska tas? De tas  ju nästan uteslutande från biståndet. Inte undra på att de fattiga länderna vandrar ut från toppmötet i protest.

Nu ska jag se om jag hittar nån jag känner… Kl. 15.00 ska jag ha möte med en klimatlobbyist. Ieftermiddag ska jag till Rådhuset och vara med på Enhedtslistens mottagning. Senare blir det klimatmiddag med gamla vänner från EU-parlamentet. Flott!

Följ gärna min moblogg och Twitter, se till höger.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”På plats i Köpenhamn”

  1. […] Holm rapporterar från dagens förhandlingar på FN-konferensen på sin blogg. Här är fler bilder från idag: #gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: […]