Snabbstspengarna – regeringen tar från de fattigaste

Det är tröttsamt att se hur enkelt Fredrik Reinfeldt (M) kommer undan med sitt förslag om 8 miljarder kronor, under en flerårsperiod, som en ”snabbstart ” för klimatbistånd till fattiga länder. Varför frågar ingen varifrån pengarna ska tas? Min kollega Wiwi-Anne Johansson (V) frågade miljöminister Andreas Carlgren (C) om just detta idag. Svaret var, som flera av oss redan visste: pengarna ska tas från det redan ordinarie biståndet.

Detta är inget annat än ett svek mot de HIV-drabbade, de malariahotade, de som saknar rent vatten och alla andra i de fattiga länderna som behöver biståndet. Det är nämligen därifrån pengarna tas.  Klimatkonventionen, Baliplanen och Kyotoprotokollet säger klart och tydligt att de pengar som avsätts till klimatfinansiering ska vara nya och additionella. De ska ej tas från biståndet. Skäms vår borgerliga regering. Tröttsamt med alla slappa journalister som inte kan se igenom detta klimatsvek. Hoppfullt med Svenska Kyrkan, Diakonia, Naturskyddsföreningen och alla andra som trycker på i frågan om nya klimatpengar.

Snart drar jag till Köpenhamn. Är du där, kom gärna på vårt (Danmarks vegetariska förening m fl) föredrag om kött och klimat imorgon.

En reaktion på ”Snabbstspengarna – regeringen tar från de fattigaste

  1. Ping: Reinfeldt tar från världens fattiga för att kunna putsa upp sitt skamfilade klimatrykte « Jöran Fagerlund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s