Hemligt dokument avslöjar EUs klimatsvek

Igår avslöjade den brittiska tidningen The Guardian ett hemligt förhandlingsdokument mellan EU och USA. Dokumentet ska ha arbetats fram under ledning av Köpenhamnsmötets värdland, Danmark. Detta är till och med sämre än vad EU tidigare presenterat, som har varit illa i sig. EUs klimatsvek växer med andra ord.

Dokumentet frångår Klimatkonventionens princip om att det är de rika länderna som ska ta ledningen i kampen mot klimatförändringarna. Inte oväntat har utvecklingsländerna under ledning av G77-gruppen rasat mot ”det danska dokumentet”.

Några av komponenterna i dokumentet är:

* Krav på bindande utsläppsåtaganden på utvecklingsländerna (i strid med Klimatkonventionen och Kyoto).

* Att man ska börja räkna i per capitautsläpp från 2050 – intressant och helt rätt. Men att industrinationerna ska tilldelas högre per capitautrymme än utvecklingsländerna.

* En alldeles för liten summa för klimatfinansiering i Syd. Dessutom ska pengarna administreras av Världsbanken och till den kopplade organ.

De rika länderna står för 77 procent av de historiska utsläppen. I Sverige släpper vi ut 6 ton CO2 per person, i EU 10 ton, i USA 21 ton, i Bangladesh endast 0,2 ton. Det är därför vi som ska ta de första stegen för en lösning.

Det intressanta är förstås vilken roll Sverige har spelat i detta. Jag är helt övertygad om att dokumentet har arbetats fram i tätt samarbete med det svenska ordförandeskapet. Kanske är det till och med vi som tagit fram utkastet, men det kallas för det ”danska dokumentet”? Det är omöjligt att kringgå ett ordförandeskap i en sådan här viktig fråga. Ett stort ansvar för EUs klimatsvek vilar alltså på Sverige och vår borgerliga regering.

Detta borde vara något för en grävande journalist att ta tag i…

En sista fråga: Ska då utvecklingsländerna inte behöva göra några minskningar alls? Egentligen inte enligt Klimatkonventionen. Jag personligen tycker att många utvecklingsländer kan åta sig minskningsmål. Och en hel del intressant görs också i t ex Kina, Indien och Brasilien. Det är en nödvändighet om vi på sikt ska kunna lösa problemet. Men då måste rika länder föra över stora resurser teknik och pengar, något man ännu inte åtagit sig.

Läs dokumentet i sin helhet.

Effekt magasin.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”Hemligt dokument avslöjar EUs klimatsvek”

  1. Profilbild för Nemokrati

    Man kräks orkar snart inte ta del av detta stenåldersregerande. Det är orättfärdigt, det är utsugning – det ÄR faktiskt utsugning av alla jordens uthungrade – och det handlar verkligen om uthungrade och svältande, det är rovdrift, imperialism, neokolonialism, ärkereaktion, fascism, förakt för svaghet, ja, hela vänsterretoriken speglar plötsligt sanningar som gjort come-back i hela sin prydno. Hur länge ska den reaktionära fasen vara egentligen? Hur många måste dö innan det vänder? Kanske tar de död på precis allt liv som den här världen rymmer innan de är mätta på död.

  2. […] Tidigare i veckan avslöjade brittiska tidningen The Guardian ett hemligt förhandlingsdokument mellan EU och USA. Dokumentet ska ha arbetats fram under ledning av toppmötets värdland, Danmark. Ett sådant dokument kan inte arbetas fram utan att ordförandeskapet, Sverige, känner till det. Reinfeldt och Carlgren bidrar därför till att försämra EU:s bud i förhandlingarna i stället för att förbättra budet. Jens Holm analyserar läget väl. […]

  3. […] som lades fram av det danska ordförandeskapet som gjorde att Köpenhamnskonferensen havererade. I förslaget, som sades ha stöd av USA och EU, skulle i-länderna ha klarat sig lätt undan […]

  4. […] som lades fram av det danska ordförandeskapet som gjorde att Köpenhamnskonferensen havererade. I förslaget, som sades ha stöd av USA och EU, skulle i-länderna ha klarat sig lätt undan […]