Grisdebatten

Debatterade mot bland annat Eskil Erlandsson (C), jordbruksminister ikväll om de plågade grisarna. Erlandsson tycker att han har kommit på en lösning hur liknande vanskötsel ska motarbetas i framtiden. Grisproducenterna ska ha en ”oberoende kontroll” berättade Erlandsson. Vad han däremot inte berättade först, men var tvungen att medge efter påtryckningar, var att det där oberoendet var det inte så mycket ställt med. Det är nämligen grisproducenterna själva som ska anlita veterinärerna. De väljer själva vilken de vill ha. Är veterinären för hård kan de ta en ny.

Köttindustrin ska alltså granska sig själv. Så lyder uppenbarligen centerpartistisk djurskyddspolitik. Illa.

Läs gärna mitt inlägg mot Erlandsson på SVT.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

5 svar till ”Grisdebatten”

 1. Profilbild för Matta
  Matta

  Hejja hejja! Just på grund av detta, så överväger min röst åt antingen V eller MP. DJuren måste behandlas med respekt!
  Jag mår illa!

 2. Profilbild för Frida
  Frida

  ”Tredjepartskontroll” kallade Eskil det för. 😀

  Centern lägger ned gasledning utan miljöprövning och håller sveriges köttproducenter bakom ryggen istället för att se till att ansvar utkrävs och ordentliga förbättringsåtgärder vidtas. För att inte ens tala om vad Maud O håller på med i Vatttenfall. Jag hoppas inga miljö- eller djurvänner röster på (C), för då är de totalt förda bakom ljuset…

 3. Profilbild för Marianne
  Marianne

  Jens, du var mycket bra i debatten igår, men tyvärr verkar man inte förstå riktigt vad det här handlar om. Om grisbonden Karl-Petter – som för övrigt verkade som något som kommit från yttre rymden – och den gråtmilda krav-gris-uppföderskan som yrade om att ”juli inte var en bra tid att besöka hennes gård eftersom det är för varmt då” – om dessa två var representanter för Sveriges grisbönder, ja då förstår man ju att våra svenska grisar har det svårt!
  Eskil Erlandsson borde ta sitt ansvar och AVGÅ omgående. Han har systematiskt nedmonterat hela kontrollapparaten för efterlevnad av djurskyddslagen och det hjälper inte att han suckar och ”tycker detta är hemskt”!

 4. Profilbild för Åsa Hagelstedt
  Åsa Hagelstedt

  Bra jobbat igår! Det är tydligt som du sa att dom offentliga kontrollerna saknar resurser. Vi har startat en namninsamling i den frågan på http://www.djurskyddet.se Sedan är det ett problem att veterinärer är på gårdarna var 5:e vecka och ändå inte slagit larm, man kan ju misstänka att detta beror på veterinärernas huvudman: branschen själv. Där styr ju Jordbruksverket upp lite nu vilket är bra. Men det är långt kvar innan grisarna har det bra och att så många grisuppfödare inte följer djurskyddslagen är helt oacceptabelt. Lite beslut om djurförbud vore kanske på sin plats för att statuera exempel.

 5. Profilbild för Jöran Fagerlund

  Bra jobbat Jens.

  Det är klart att bönderna skall betala, men inte till ”oberoende” veterinärer utan till kontrollmyndigheten.

  Det tror jag är hela grunden för överföringen av kontrollen till Länsstyrelsen. Regeringen kan inte med hedern i behåll förbjud kommunerna att ta ut kontrollavgift. Däremot kan de förbjuda länsstyrelserna. Rent valfläsk till djurbönderna.

  Kolla min blogg om mina erfarenheter från Miljönämnden i Göteborg. http://wp.me/ppfjt-N8