2,5 varv runt jorden

En av de värsta sakerna med att vara EU-parlamentariker är alla dessa flygresor. Ungefär tre gånger i månaden flyger jag till Bryssel och en gång till Strasbourg. Jag har räknat ut att på ett år blir inte mindre än 10 800 (!) mil flygresor. Det motsvarar 2,5 varv runt jorden varje år! Det värsta är att detta leder till ofantliga mängder utsläpp av farliga växthusgaser: Per år släpper jag som EU-parlamentariker ut 12 ton koldioxid och 28 kg av den farliga kväveoxiden.

Ja, jag tog mig för pannan när jag såg siffrorna i min uträkning. Så, vad att göra? Jo, jag och min kollega Eva-Britt fortsätter att verka för ett stopp på flyttcirkusen till Strasbourg (vad hände förresten med Cecilia Malmströms (fp) vällovliga kampanj One Seat? Nu är hon EU-minister och har lagt ned frågan) och överlag färre resor (genom videokonferenser etc). Men vi kommer också börja kompensera för våra utsläpp. Men pengarna ska inte gå till vinstdrivande företag som tjänar pengar på detta. Istället kommer vi sätta in pengar till organisationer i Syd som jobbar mot klimatförändringarna.

Vi betalar 450 kr t/r för en Brysselresa (marknadsledande Climate Care tycker att det räcker med blott 32 kr), 900 kr utanför Europa. En av mottagarna blir organisationen Climate Network Africa i Kenya. Det är en organisation som jag har stort förtroende för. Jag träffade deras ordförande i juni, Grace Akumu, som talade på den klimatkonferens som jag arrangerade i somras (stort tack förresten till alla vänsterpartister som var med).

Läs gärna min krönika till Vänsterpress på samma tema: Klimatneutral EU_krön_vpress2007-09-05.doc


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”2,5 varv runt jorden”

 1. Profilbild för Emil Vikström
  Emil Vikström

  Måste ni flyga? Finns det inga miljövänligare resalternativ?

 2. Profilbild för Jens Holm
  Jens Holm

  Jag kollade upp hur lång tid det tog att åka tåg till Brysel, och det var ca ett dygn (en väg). Tyvärr är det alldeles för lång tid. Lösningen borde ligga i fler video/internetkonferenser och färre möten i Bryssel och Strasbourg (dit borde vi inte åka alls).

 3. […] jag varje vecka: till Bryssel, Strasbourg och runt till många av Europas huvudstäder. Varje år färdades jag drygt 10 000 mil med flyg och orsakade utsläpp motsvarande 12 ton CO2. Jag försökte flera gånger få EU-parlamentet att […]