Berlindeklarationen antagen

Idag har Berlindeklarationen antagits av vissa av EUs regerings- och statschefer (i en del länder skrev man på på lägre nivå). Läs den här (pdf, på engelska): Berlin declaration_en.pdf

Innehållet är ungefär som det jag refererat från utkastet tidigare. Positivt är att denna mening finns med:
”We intend jointly to lead the way in energy policy and climate protection and make our contribution to averting the global threat of climate change.”
Men det är också en av de få positiva sakerna. Annars är det genomgående nonsens och gummitolkningar som alla kan göra till sina. Vad säger man t ex om en framtida EU-grundlag? Jo så här:
”That is why today, 50 years after the signing of the Treaties of Rome, we are united in our aim of placing the European Union on a renewed common basis before the European Parliament elections in 2009.”

Nej, tacka vet jag min och Eva-Britts Berlindeklaration.

Det betyder i klartext att ett utkast för ny EU-grundlag ska komma innan EU-valen 2009. Kanske tror de tillochmed att detta ska vara klubbat innan dess. Men då tror de fel. Räkna med att rörelsen för folkomröstningar runt om i EU bara kommer växa.

Jag var förresten på Rapport ikväll. Kritiserade Mona Sahlin för att inte tordas driva en folkomröstning i Sverige.

Annars är detta på gång:
Imorgon kl 13.00 talar jag om köttkonsumtion och klimatförändringar på Södertörns högskola. På tisdagkväll vid 19.00 på Kafe Marx om mina första 150 dagar som EU-parlamentariker. Onsdag-torsdag i Bryssel på minisession. Fredag, debatt om EU och mänskliga rättigheter kl 11.30, Västerlånggatan 1 i Gamla stan. På lördagmorgon på Syninge kursgård, sedan kl 12.00 i Norrtälje (var, vet ej…) och talar om EU och miljö. Sen är det dags för en vecka i fjällen.

P S Till er som undrar var bilderna i mobloggen tagit vägen: Tekniskt fel. Men det ska fixas inom kort.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Berlindeklarationen antagen”

 1. Profilbild för Petter
  Petter

  Det är mycket prat om att den ska vara antagen 2009, grundlagen då då.

  2010 är väl ändå tidigast Sverige skulle kunna anta något sådant förutsatt att 117 ledamöter i Riksdagen inte kräver folkomröstning i frågan och att det blir ett nej i folkomröstningen. Vilket om den blir ner röstad av folket skulle omöjliggöra för Sverige att anta EU-grundlagen. För jag antar att den kräver ytterligare grundlagsändringar. Det är väl två beslut med enkel majoritet som krävs eller ett beslut med tre fjärdedels majoritet, om den antas med tre fjärdedels majoritet 2009 kan den ju även rivas upp 2010 med enkel majoritet om läget i riksdagen skulle ändras.

  Problemet med att få folkomröstning är ju att man måste få med så pass många från de EU-positiva partierna.

  Man kan ju undra hur det ska gå. Med så många EU-positiva politiker i Riksdagen är ju folkomröstning den enda vägen att stoppa ett sådant förslag om nu folket vill det, men folket kan ju inte kräva en folkomröstning. I Sverige har vi trotts allt bara valdemokrati och folkets suveränitet avgörs bara av vilka representanter vi väljer. Vilket är lite för partikratiskt för min smak och oroande när vi står för så stora förändringar som vi kanske inte får vara med och bestämma.

 2. Profilbild för jens

  Jo, instämmer. Det mesta känns oklart just nu. Det intressanta är att jämföra med EMU-omröstningen. Där var det först oxå ett kompakt motstånd från s och de borgerliga. Men opinionen för en folkomröstning blev för stark och tillslut fick vi vår omröstning.