60 000 euro – utskottsskandal

På tal om utskottet för internationell handel (se mitt tidigare inlägg om kvicksilveromröstningen). Jag är koordinator för vänstergruppen, GUE/NGL. Det betyder bland annat att man håller koll på sina kamrater i utskottet och – snäppet svårare – förhandlar med andra partigrupper. Ikväll hade vi koordinatorsmöte med alla koordinatörer från alla partigrupper. Vi diskuterade utskottets budget, som redan nu är ansträngd. I en bilaga fanns en uppställning över en lång rad studier som utskottet ska initiera. En av studierna handlade om ”Handelsbarriärer i världshandeln”. Säkert intressant, men knappast värt de 60 000 euro (!) som studien skulle kosta. I synnerhet inte med tanke på att det visade sig att EU-kommissionen nyligen gjort en likadan studie (till priset av 150 000 euro).

Jag och flera andra påpekade det orimliga med detta. När vi gick till omröstning var ingen för studien. Just när utskottsordföranden skulle förklara studieförslaget för förkastat (och 60 000 euro sparade) räcker konservativa EPPs ledamot upp handen och säger ”I guess I have to support this, after all”. Sossarnas koordinator ser sig då oroligt omkring och bestämmer sig för att stödja EPP (sossarna gör ofta det). Hon säger: ”Well I know nothing about it, but I support it too”. Till dessa sällar sig då också kappvändarna liberalerna och UEN-gruppen. Kvar är en paff undertecknad och de Grönas representant.

Så kan det gå när pengar spenderas i EU-parlamentets utskott.

Det var allt för nu. Nu är det dags att sova. Imorgon ska jag till Karlstad och tala om EU och miljö på högskolan.

 


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”60 000 euro – utskottsskandal”

  1. Profilbild för Jonas Ryberg

    Man blir ju mörkrädd, börjar luta åt en röst på V 2009…

  2. Profilbild för jens

    Helt rätt. Vi för de mörkräddas talan 🙂

  3. Profilbild för Jonas Ryberg

    Nånstans funderar jag verkligen på var det går snett för oss (sossarna) i EU, man går ju med på en politik som skulle totalsågas av partiet här hemma. Det är mycket märkligt.