Strasbourg december, må

06.45 Bryssel: Klev upp och packade det sista.
08.15 Taxi till flygplatsen.
10.30 Flyg till Strasbourg. Lyckades komma med det tidigare planet. Bra. Läser på om olika ämnen som ska debatteras och röstas under veckan nu i Strasbourg. Blir erbjuden lunch, men de har inget veg. Surt. Tur man har hummosmackor och frukt med sig.
12.00 På plats i EU-parlamentet i Strasbourg. Slår på datorn och kollar mejl. Ringer datorsupporten och får ett mystiskt fel åtgärdat (att markörpilen plötsligt försvinner, skumt!). Upptäcker att jag glömt min ena mobilladdare. Blir sur. Kan ingen köpa en åt mig? Nej. Skickar ut ett mejl till en massa som är i Strasbourg. Hoppas nån har en laddare till en Nokia 6233.
13.30 Joggar längs kanalerna från EU-parlamentet mot city. Är två plusgrader och fryser från början. Kommer inte på någon bra runda. Efter 30 minuter vänder jag om och springer samma väg tillbaka. Är tillbaka efter 58 minuter, vilket innebär att jag sprang två minuter snabbare på tillbakavägen. Alltid något.
15.00 Åter framför datorn. Zappar mellan olika radiokanaler. Min franska hiphopkanal spelar bara menlös amerikansk rmd. Det går ju inte. Hellre då vanlig tophitkanalen. Börjar på mitt Reachanförande. Ikväll efter kl 17.00 hålls den sista debatten om Reach, på onsdag ska vi rösta. Jag är – som bekant – besviken med den uppgörelse som sossarna, de konservativa och liberalerna har gjort.
16.45 Blir klar med talet. Knappt två A4-sidor blir 3,5 minuter, den utmätta tid jag har i debatten. Fokuserar nästan uteslutande på den dåliga kompromissen och de brister denna har särskilt för de anställda inom kemikalieindustrin.
17.30 Sitter i min stol i plenisalen och väntar på att Reachdebatten ska börja. Gör några sista ändringar i mitt anförande. Går ut på toaletten och läser det än en gång. 3,10 minuter. Jag kommer inte att dra över tiden (vilket inte låter bra, då kan man bli avbruten av ordföranden).
17.40 Tittar runt i salen och lyssnar på ”One minute speech”. Det är inlägg som kan handla om exakt allt möjligt. De som gör inläggen har en minut på sig att att säga vad man vill. Det handlar som sagt om allt: läget i Ryssland (som kritiseras), den förgiftade f d ryska spionen, en förestående vinreform, fettma, djurförsök och mycket annat. Noterar hur alla springer runt i salen och skakar hand med varandra, klappar varandra på ryggen och sänder små signaler till varandra. Känns som alla känner alla i EU-parlamentet. Vad hände med de politiska motsättningarna?
18.05 Reachdebatten börjar. Italienaren och rapportören för Reach Guido Sacconi inleder. Han talar passionerat i åtta minuter (otroligt långt i plenadebattsammanhang) om hur bra Reach kommer att bli, att han inte är helt nöjd med kompromissen, men att det är viktigt att kompromissa. Jag slås av hur defensivt hans anförande är. Tror han inte på vad han säger? Vet han om hur hårda vi kritiker kommer vara?
18.13 Anförande på anförande följer: finska ordförandeskapet, kommissionen (med två ! kommissionärer Dimas och Verheugen – det sägs att de är osams, är det därför båda måste tala?) och alla partigrupper. Mitt anförande går att läsa här. Noterar att många svenskar är med i debatten, kul! Men ingen av de svenska moderaterna är med.
20.50 Sacconi, ordförandeskapet och kommissionärerna gör korta avslutningsanföranden. Alla tar upp kritiken från oss i GUE-gruppen och de gröna. Kul, då har det tagit lite skruv iallafall.
21.02 Debatten över. Jag går upp mot mitt kontor. Pratar i telefon och går igenom mejl.
21.43 Tar en parlamentsbil in till stan. Hanna och Frank (från holländska vänsterpartiet SP) åker med. De hoppar av vid tågstationen. Jag hämtar upp som vanligt utsökt mat på indiska Gandhi: Dal tarka (linser) och ris. Åker vidare till Hotel Europe.
22.00 Käkar dal och kollar på Eurogoals. Grymt mål av Portsmouth, skott från näsan halva plan.
22.45 Läser Liberation och zappar mellan kanalerna.
23.15 Kopplar upp mig. Trådlöst internet är en blessing. Kollar mejl och läser en artikel om just hot-spots och strålning. Känns inte lika bra längre…
23.40 Fortsätter och kollar mejl och går igenom vad som ska göras imorgon: Omröstning kl 9.00, möte med Vin och Sprit, röstmöte, omröstning igen, SOS-eu-kritiskt möte, två presskonferenser om Reach, debatt med kommissionen, GUE-gruppmöte och – nästan vid midnatt – debatt om utsläppsnivåer för bilar (Euro-5). Jag har nog det jag gör imorgon också.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Strasbourg december, må”

  1. Profilbild för Alexander Lindskog

    Efter allt motstånd från socialistsidan, varför inte ta det som ett slutgiltigt tecken på att du hör hemma på den lite mer gröna sidan? 😉