Mer Reach, civil olydnad för djuren

Det som jag trodde skulle bli en relativt lugn vecka visade sig innehålla en hel del jobb. Se där, så är det i EU-parlamentet! Fram till onsdags kl 18.00 handlade mycket om att skriva ändringsförslag till Reach, debattera Reach inom min partigrupp och andra Reacharbeten. Vi ska ju rösta om Reach nästa vecka i Strasbourg, och då gäller det att min partigrupp har fattat vad det handlar om.  Som jag skrivit tidigare kommer vi att rösta mot den urvattnade kompromiss som sossegruppen, EPP och liberalerna har gjort med ministerrådet. Varför jag tycker den är så usel kan man läsa i tidigare inlägg.

Igår blev jag positivt överraskad när jag läste: ”Därför fritog vi hönorna” Alltså, en debattartikel i Aftonbladet där aktivisterna Pelle Strindlund, Annika Spalde och Klaus Engell-Nielsen öppet berättar att de fritagit 12 hönor från äggindustrins forskningsanläggning utanför Uppsala. Helt rätt! Särskilt bra att de tre är öppna med vad de har gjort och beredda att ta sina straff. Åtta miljoner hönor dör inom äggindustrin varje år i Sverige. De sitter i minimala burar och har inte möjlighet till ett naturligt liv (som svenska djurskyddslagen föreskriver). Vilket är det största brottet: att stjäla tolv hönor från industrin för att det ska få leva riktiga liv eller att tyst samtycka med det förtryckande systemet. Jag tycker det senare. Jag ser fram emot att följa rättegången mot djurrättsaktivisterna och betalar gärna en del av deras omkostnader, om de har sådana behov.

Vad kan man säga efter att ha läst deras debattartikel? Jo, att arbetet i EU-parlamentet trots allt går vidare. Imorgon blir det förhoppningsvis en lugnare dag. På måndag börjar Strasbourgsessionen, med debatt om Reach. Jag ska använda helgen till att fundera på vad jag ska säga, när jag inte vilar och tar det lugnt.

Vad kan man säga mer? Jo, att det är fantastiskt att vänsterkandidaterna Rafael Correa och Hugo Chavez nyligen har vunnit valen i Ecuador och Venezuela, dessutom med klara majoriteter. Ska bli särskilt intressant att se vilken hållning EU kommer ha i framtiden gentemot Venezuela. Med den totalitära grannen Colombia (läsa Amnestys och Human Rights Watch rapporter se också www.colombianatverket.se) gullas det en massa från EU-håll och landet får förmånliga handelsvillkor m m. Men jag befarar att det faktum att Venezuela driver en klar vänsterpolitik kommer straffas av EU. Ska bli intressant att följa fallet – och försöka påverka det.

På tal om Colombia. Idag hade jag ett möte med representanter från flera andra partigrupper samt ett colombianätverket här i Bryssel om att arrangera en stor Colombiakonferens i april i EU-parlamentet. Kul!


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Mer Reach, civil olydnad för djuren”

  1. Profilbild för Kim
    Kim

    Bra!
    Äntligen någon som törs försvara de som gör öppen fredlig civil olydnad. Respekt!