Bryssel, onsdag, hem igen

06.45 Uppstigning, dusch och frukost på stående fot. Lyssnar på P1 över nätet. Funkar bra. En professor emeritus som inte tror på växthuseffekten. Tänk att det ska finnas en skeptiker i varje land och att de får så himla mycket uppmärksamhet (en Lomborg i Danmark en Gösta Wallin, som emeritusen, heter i Sverige o s v). Inga problem att vi släpper ut koldioxid – finns inget bevis för detta, tycker emeritusen. Nähe, bevisa det! Hela forskarvärlden visar på det motsatta. Förresten; emeritus blir man väl när man inte formellt är professor längre.
07.48 Kånkar ut soporna.
07.50 Väntar på buss 60. Suck att man inte kan cykla idag. Det ser ut att bli en fin dag. Men ska man åka hem så ska man, och att lämna cykeln på Place Luxemburg ett par nätter, trots mina tre lås, är inget jag gör. Bussen nästan i tid. Överraskad!
08.12 Köper Le Soir, som vanligt, i tobaksbutiken. Springer på Thomas Raeck, vice gen sekr i GUE-gruppen. Trevlig kille. Le Soir toppar förstås med VWs sparkande av nästan 4000 anställda. ”Döden för fabriken” står det med krigsrubriken. Bra att det uppmärksammas. Funderar på vad vi i GUE-gruppen kan göra. Nånting iallafall…
08.20 Slår på dator och kaffebryggaren. Snyggar till lite på kontoret (vilket behövs). Ska man få besök kan det inte se ut som ett kaos, även om jag försöker lura mig själv att det är ett kreativt sådant. Hinner kolla några mejl.
08.32 Sören Söndergaard och Mette (anställd i GUE) kommer förbi. Sören, från danska folkebevegelsen, ska ersätta Ole fr o m den 1 januari.
08.35 Mette går och jag häller upp nybryggt kaffe till mig och Sören. Han har massor med frågor. Jag känner igen mig själv i situationen. Jag satt ju likadant för åtta veckor sedan och ville veta ALLT. Hoppas verkligen Sören får en plats i utskottet för internationell handel. Han kan nog göra en del nytta där.
09.30 Sören går. Jag återgår till mejlkollandet. 15 obesvarade. Inte så farligt. Det mesta är inbjudningar och dokument som man snabbt läser igenom. Kommer på att det är omröstning i INTA, utskottet för internationell handel. Jag är ersättare. Behöver jag vara där och rösta? Vad ska vi rösta om isåfall. Får tag på en GUE-kille som jobbar som sekreterare. Nej, troligen behöver jag inte rösta. Han ringer mig inom kort isåfall.
10.15 Träffar fem journalister från tidningen Miljöaktuellt. Mötet skulle bara ta en kvart. Men – nog mitt fel, för det är så intressant – tar en timme. Pratar mest om Reach, vad som kommer att hända och min kritik mot hur förhandlingarna förs.
11.15 Möte med INTA. Jag behövde inte rösta. Diskussion om bland annat vilka krav som EU ställer på utvecklingsländerna. Intressant.
11.45 Lunch. Potatis med någon grönssaksgryta. Blir superbra när jag laddat på med extra linser. Roger, Carolina, Lisa och Hanna sluter upp. Käkar frukt till efterrätt.
12.15 Köper en dubbel expresso och tar med upp på kontoret.
12.20 Mängder av mejl och andra grejer att göra. Ser att GUEs gruppledare Francis Wurtz ska träffa de protesterande Vw-anställda. Bra! GUE kräver och att få upp frågan på dagordningen vid nästa plenasammanträde och kommer inom kort skicka ut en resolution. Ännu bättre!
13.30 Fikar med Världsnaturfonden och diskuterar Reach. Ingen av oss är nöjda.
15.00 Bollar debattartikel om Reach med Roger och Lisa. Har bestämt mig för att den ska bli klar idag.
16.00 Franskakurs. Läser artikel om globalisering och om en av världens största båtar med min franskalärare. Hon är nog rätt frustrerad över mina måttliga franskaframsteg. Men hur ska man hinna plugga glosor och grammatik med det här uppdraget? Dessutom med ett litet barn hemma. Hinns helt enkelt inte med.
17.00 Stämmer av det senaste inom Reach med Lisa.
17.20 Får respons på debattartikeln av LIsa. Gör lite småändringar och skickar iväg den.
18.25 Hissen ned till EU-parlamentsbilarna. När jag just har kommit ned hittar jasg inte flygbiljetten. Tar samma hiss upp igen. Säger hej till förvånade Berit, Eva-Britt och Hanna. Hittar min bokning i min mejlbox. Skönt. Springer till hissen igne.
18.35 I bilen på väg ut till Zaventem. Ringer några samtal jag inte hunnit ringa ännu. Pratar med Wiwi-Anne, riksdagsledamot för vänsgterpartiet, om djurskyddsdemonstrationen nu på lördag. Vi båda ska prata och diskuterar vad vi ska säga.
19.00 Checkar in på flygplatsen. Slår mig att planet inte går förrän 21.05. Jag är en hel timme före! Blir arg på mig själv. Vad hade man annars kunnat gjort med den här timmen? Funderar över varför jag kunde ta så fel på tiden. Och glömma flygbiljetten? Och förra veckan nästan missa planet från Basel? Är det stress?
19.15 Lite folk på flytplatsen. Bra! Käkar vegpasta till ockerpris och läser Le Soir. Köper trappistöl och choklad och en leksakstelefon till min dotter.
20.00 Upptäcker att de har trådlöst internet i terminalen. What a relief!!! Men blir förbannad att de tar betalt för internet överallt. Det borde vara gratis.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Bryssel, onsdag, hem igen”

  1. Profilbild för Kim
    Kim

    Bra att du ska demonstrera för djurskyddsmyndigheten på lördag. Kommer bli bra o ha EU-parlamentets första vegan där!