Rundvandring i EU-parlamentet

EP_fasad2.jpg 
EU-parlamentet, Bryssel.

pllux_okt06.jpg
Vi startar utanför, på Place Luxemburg. Om bilden hade varit större hade man kunnat se min cykel (framåt till höger), tryggt fastlåst med tre (!) lås. EU-parlamentet ligger direkt bakom oss. Torget är faktiskt relativt oförstört, trots närheten till parlamentet. Många andra mysiga kvarter i området har förstörts och ersatts med fula EU-byggnader.

EP_ingång2_okt06.jpg
På väg in i parlametet. Området är en byggarbetsplats.

EP_ingång_okt06.jpg
Snart inne. Om man lyckas forcera den rigorösa säkerhetskontrollen. EU-parlamentariker går dock rätt in. Livet är orättvist…

EP_hall_okt06.jpg
Nedanför en av huvud”gatorna” inne i parlamentet. Här finns postkontor, tre banker, frisör, kemtvätt, restauranger m m. Allt för att EU-parlamentarikerna ska slippa gå ut bland vanligt folk…

EP_korridor2_okt06.jpg
Uppe på sjunde våningen med hissen. På väg till mitt kontor. Heltäckningsmatta här, som på alla våningar, i alla korridorer.

EP_korridor_okt061.jpg
Snart framme vid kontor nr 07F 259. Den gröna lådan ska skickas till Strasbourg. Alla EU-parlamentariker har en sådan.

kontor_jens_okt06.jpg
Mitt kontor. Utsikt: mer EU-parlamentskontor. Det är trots allt 732 ledamöter som ska få plats, plus några tusen tjänstemän.

kontor_daniel_okt06.jpg
Min assistent Daniel.

kontor_berithanna_okt06.jpg
Medarbetarna Berit och Hanna.

postlådor2_okt06.jpg
Nere på våning tre finns bland annat postfacken. Jag är tryggt omringad av moderater, en sosse och en avhoppad folkpartist.

EP_ensamdam_okt06.jpg
”Nu sitter du här hela dagen”, har antagligen någon sagt till henne. Parlamentsvärlden är strängt hierarkisk och en massa anställda verkar göra meningslösa sysslor (det kryllar t ex av säkerhetsvakter som inte har annat att göra än bråka på besökare som fotar förbjudna föremål).

köttsem_okt06.jpg
Köttseminarium nästa vecka. Lustigt nog samma dag som jag har bjudit in Djurens Rätt till EU-parlamentet. Vi ska ha ett anti-köttseminarium…

passarellen_okt06.jpg
Om man inte visste vad en passarell var innan ser man det på bilden, en slags förbindelselänk/bro. Denna går från en byggnad till en annan (där bl a plenasalen ligger).

EP.jpg
Inne i plenasalen. Den står nästan alltid tom. Det är ju huvudsakligen i Strasbourg som hela parlamentet sammanträder och röstar (knasigt nog).

chaufföreng_okt06.jpgchaufförfr_okt06.jpg
Nere i garaget sitter 70 (!) chaufförer och väntar på att skjutsa EU-parlamentarikerna dit vi vill åka. Det är ett intressant – och smått bisarrt – fenomen i sig. Men när man nu har en chaufförservice har man av någon anledning beslutat att parlamentarikernas assistenter INTE får åka med bilarna. Det är just vad som står på anslaget, på både franska och engelska för säkerhets skull (jag kan dock skvallra att det hittills inte varit särskilt svårt att smuggla med sig sina medarbetare i chaufförsbilarna).
     På tal om chaufförerna: De tjänar 1300 euro/mån och får jobba långa dagar i en usel miljö. Skamligt! Liksom arbetsvillkoren för personalen i EUs matsalar, städarna och många andra; allt är utlagt på underleverantörer som erbjuder usla villkor.

avis_okt06.jpg
På tal om anslag. Parlamentet och hela Belgien är fullt av små påminnelser om vad än den ena än den andra lagtexten. Den här lilla avisen hittade jag vid ingången till hissen.

Det finns mycket mer att berätta och fler bilder att visa. Mer läggs upp troligen i slutet av nästa vecka.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Rundvandring i EU-parlamentet”

 1. Profilbild för Anders
  Anders

  Lite större bilder kanske… sitter ni med förstoringsglas mot skärmen där nere i Bryssel?

 2. Profilbild för jens

  Bra poäng. Jag ska se vad jag kan göra.

 3. Profilbild för Nina
  Nina

  Vad roligt att få denna inblick! Tack. Lycka till med anti-kött seminariet.