EU-parlamentet röstade nej till Tobinskatt

Idag röstade EU-parlamentet ned vänstergruppens förslag om en Tobinskatt. Röstsiffrorna blev: Ja: 247, Nej: 334 och 12 lade ned sina röster. I princip var det en tydlig vänster-högeromröstning: Vänstergruppen, socialdemokraterna och de gröna röstade för samt en del tappra liberaler. Högern röstade emot. Resultatet var var iochförsig väntat att parlamentet, som tyvärr har en konservativ majoritet, skulle rösta nej.

Den som vill se hela Tobinskattsresultatet kan göra det här. Klicka på Roll-call Votes på dagens datum och sök dig fram till Amendment 425 (sid 5).

Röstningen gjordes iochmed omröstningen om förslag till EU-budget för 2007. Slutresultatet av voteringen blev att parlamentet tyvärr kräver mer pengar till en massa områden. Vi röstade inte om hela budgeten som sådan. Den omröstningen kommer att ske i december.

Jean Marie Le Pen var i parlamentet idag. Han gjorde inte så mycket väsen av sig förutom via en högerextrem kollega till honom som ville att han skulle få åka med på en parlamentsresa till Israel-Palestina-Libanon. Le Pen röstade nej till Tobinskatten förresten.

Annars har det varit en hektisk Strasbourgomgång. Jag är nu tillbaka i Bryssel. Imorgon väntar vanligt kontorsarbete hos EU-parlamentet i Bryssel. Det känns bra att kunna varva ned lite grann.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”EU-parlamentet röstade nej till Tobinskatt”

 1. Profilbild för Sven Elander

  Men ändå förvånanade att så många röstade för, betydligt fler än när frågan vad uppe i riksdagen i april 2005, då de svenska socialdemokraterna röstade mot.
  Vet du hur förslaget till Tobin-skatt såg ut i detalj denna gång? det finns ju ett antal olika förslag som diskuteras internationellt med lite olika funktioner.

 2. Profilbild för jens

  Förslaget var inte utformat i detalj, utan bara att parlamentet skulle driva att en internationell avgift/skatt skulle införas. Skulle det ha gått igenom skulle det förstås ha konkretiseras.

  Jo, jag instämmer i att det ändå var en hel del som röstade för. Processen inom PSE, socialdemokraterna, är förstås intressant.

 3. Profilbild för Johan Sanne
  Johan Sanne

  Undrar bara om alla svenska socialdemokrater ingick bland ja-röstarna?
  Finns det nåt enkelt sätt att själv kolla hur svenskar röstar i eu-parlamentet?
  Johan Sanne

 4. Profilbild för jens

  Hej
  Enklast är att kolla i röstdokumentet som jag har länkat till i inlägget.