Strasbourg III, nu är jag MEP

Klockan 9.00 imorse blev jag formellt upptagen i EU-parlamentet och blev MEP – Member of the European Parliament. Själva proceduren var helt odramatisk: Parlamentets ordförande, katalanen och socialisten, Josep Borrell meddelade att Jonas avgick och att svenska riksdagen hade utsett mig.

Jens i EU-parlamentetJens Eva-Britt Jag med min v-kamrat Eva-Britt Svensson

Efter det började direkt en debatt om ”säkerhet och invandring”. Säkerhet tolkades av många, som en fråga om kamp mot terrorism. Helt absurt att de blandar ihop terrorism och flyktingproblematiken, men så ser man tydligen på frågan från EU-kommissionen. Denna kritik var för övrigt något som min vänsterkollega från Spanien, Willy Meyer, tog upp. Han sa ungefär så här: ”När det gäller varor och pengar är det så viktigt med fri rörlighet och alla tänkbara åtgärder vidtas, men flyktingar kan dö vid våra gränser utan att man gör något.” Bra! Mer skrämmande var att höra extremhöger-Jean Marie Le Pen ge sig in i debatten. Han hyllade schweizarnas nyliga folkomröstning för att begränsa invandringen till Schweiz och varnade för det stora hotet som flyktingarna tydligen utgjorde. Usch! Le Pen sitter i sin svarta kostym och mörka slips rakt framför mig i den stora plenasalen. Tack och lov är salen stor och det är långt emellan oss. Jag har bestämt mig för att hålla koll på den mannen…

Le Pen Le Pen är i andra änden, näst längst upp, stol nr 615

Klockan 12.00 var det dags för min första omröstning i EU-parlamentet. Man har en lång lista på viktiga – och mindre viktiga – betänkanden (som omröstningsförslagen kallas) som man ska rösta om. Det var rätt häftigt att vara inne i salen då; nästan alla de 737 ledamöterna är inne i salen + represenanter för observatörländerna, journalister, EU-kommissionen, ministerrådet och helt vanligt folk på åhörarläktarna. I vart fall, omröstningarna gick fint. Jag tror att jag röstade rätt på alla punkter (varje partigrupp har en röstlista som man rekommenderas följa) trots muntliga ändringsförslag, uppdelade röstpunkter, ett otal rösträkningar o s v.

Esko Min stolsgranne Esko Seppänen från finska Vänsterförbundet

Jag ska inte trötta ut läsarna med allt som det fattades belsut om, men de tre viktigaste sakerna vi röstade om var enligt mig:

* Fiskeavtal mellan EU och Guinea-Bissau. Tyvärr gick det igenom (jag röstade emot) och det innebär att europeiska jättefiskeflottor kan fortsätta plundringen genom att dammsuga havet utanför Västafrikas kust på fisk.

* Ett betänkande om tjänster i allmänhetens intresse (som det så fint heter). Det röstade jag också emot. Detta och liknande betänkanden handlar nästan alltid om att man ska avreglera och konkurrensutsätta offentlig verksamhet. Sånt är jag starkt emot. Som tur var har just detta betänkande ingen lagstiftande kraft, men det är förstås inte bra att detta nu är parlamentets ståndpunkt.

* Det sista betänkandet var en rapport om förhandlingarna med Turkiets medlemskap. Där röstade jag för rapporten, som ställer bra krav på Turkiet (att man ska erkänna folkmordet på armenierna, respektera mänskliga rättigheter m m). Tyvärr gick inte vänstergruppens (där jag ju ingår) krav om rättigheter för kurderna ut inte igenom. Apropå högerextremisten Le Pen, som jag nämnde tidigare: Han deltog inte i en enda handuppräckning under omröstningen om Turkiet. Detta trots att han är så kritisk mot Turkiet och ”muslimerna”. Intressant: han är bra på munväder, men när han har chansen att rösta om saken väljer han istället att läsa tidningen (eller vad han nu var så djupt försjunken i). Men tur för oss at han inte röstade. En fienderöst mindre..

Det har hänt en massa andra saker idag också: Möte med miljöutskottsrepresentanter om hårdare kemikaliebestämmelser, förhandlingar med EU-kommissionen om ett nytt grundvattendirektiv, intervjuer och en massa annat. Kul, men jobbigt.

Jag åt förresten en utmärkt veganlunch i parlamentets matsal. Känns hoppfullt. Nu är det snart middagsdags med några vänsterpartikolleger. Hoppas den maten är lika bra.

Har sett att det är en del artiklar om min start i EU-parlamentet i media idag. Kul! För den som vill läsa, se nedan:
Sundsvalls Tidning

Europaportalen

Djurens rätt

EU-parlamentet


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”Strasbourg III, nu är jag MEP”

 1. Profilbild för Olivier Danjoux
  Olivier Danjoux

  Hej och välkommen! Kul blogg men jag kan inte låta bli att påpeka att Parlamentets ordförandes namn stavas Josep Borrell och inte Joseph Borell :-). Nåväl. En annan (minst lika viktig) grej som min kollega här undrar är – hur sjutton bar du dig åt för att hitta en bra lunch här i huset? Ha det bra! O.

 2. Profilbild för jens

  Rätt ska vara rätt. Nu är det åtgärdat. Katalansk stavning är alltid förvirrande 🙂

 3. Profilbild för Nina
  Nina

  Tack för att du ger oss en enkel och bra insyn i vad som händer i EU-parlamentet!

 4. Profilbild för Kemilly

  Vilka underbara bledir!!! Ff6rste5r att det ke4nns mysigt att komma hem til detta! Borta e4r bra, men hemma e4r alltid be4st….d6nskar ockse5 dig en skf6n helg! He4r ve4ntar idag lite shopping med familjen och som avslut blir det kinabuffe9…be5da barnens och ve5r favorit! (hellre det e4n att springa pe5 mc donalds….hi hi…)Kram!