EU sänker klimatambitionerna ytterligare

EU-toppmötet har just fattat beslut om klimat- och energimål för EU till 2030. Beslutet innebär dessvärre en ytterligare urvattning av de redan låga ambitionerna. Utsläppen ska minska med 40%, den förnybara energin 27% och energin ska effektiviseras med 27% till 2030. Dessa mål kommer inte att innebära någon skärpning av det klimat- och energiarbete som idag sker inom EU, snarare tvärt om. Av den anledningen har Vänsterpartiet just meddelat statsminister Stefan Löfven att vi inte kan stå bakom det svenska stödet för slutsatserna.

I ett läge där världens utsläpp växer allt snabbare väljer EUs stats- och regeringschefer att försämra EUs klimatambitioner. Det är oacceptabelt. Därför ger Vänsterpartiet inte vårt stöd till detta. Jag förstår att man måste kompromissa i en förhandling. Men utgångsbudet var redan lågt. Nu har man dessutom har sänkt målsättningen för energieffektivisering och kommer att dela ut ännu fler utsläppsrätter gratis. Dessutom uppmanar slutsatserna till utbyggd fossilgas. Då går det inte att stödja detta Jens Holm.

Något land måste stå upp för vad klimatet och vår planet behöver. Det borde ha varit Sverige. Nu blev det tyvärr inte så.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”EU sänker klimatambitionerna ytterligare”

  1. […] Stefan Löfvén nu förklarar sig nöjd med uppgörelsen, rasslar kritiken in från bland annat Vänsterpartiet, Johan Rockström och Naturskyddsföreningen. Ännu så länge har jag inte sett någon kommentar […]

  2. […] I telefonsamtalet blev det snabbt klart att Vänsterpartiet inte var beredd att stödja regeringen den här gången heller. Vänsterpartiet har ju möjlighet att ta över positioneringen som partiet med stort Miljö-M från Miljöpartiet och har gått i opposition i miljöfrågor. ”Något land måste stå upp för vad klimatet och vår planet behöver. Det borde ha varit Sverige. Nu blev det tyvärr inte så” skriver Jens Holm (V) på sin blogg. […]