Debatterade köttproduktion och miljö i morse med Erik A Eriksson (c) på P1-morgon. Jag är iallafall nöjd över att han instämde i att köttpduktionen kan vara ett miljöporoblem. Ett fall framåt för att komma från en centerpartist 🙂 Annars tyckte han mest att marknaden skulle sköta omställningen från köttkonsumtion till mer vegetariskt. Men varför inte hjälpa konsumenterna och göra vegetarisk mat billigare och kött lite dyrare?
Intervjuades nyss av Radio Halland som också gör ett inslag om det hela.
Jag har förresten fått vår debattartikel från igår i Aftonbladet översatt till engelska:
biffen_milj_ab_eng.doc
Sprid gärna! Kolla gärna min engelska bloggsida.
Kommentarer
Ett svar till ”Kött-miljödebatt i radion”
Jag fick detta intressanta mejl. Har meddelat avsändaren att jag lägger ut det här på min blogg. Tycker det förtjänas att bli läst av flera.
Hej !
Eftersom jag uppskattar det pastorala landskapet med betande kor och tycker
att det som produceras skall ha kvalité vill jag ge er följande tips;
Jana Pickova på SLU har visat att förhållandet Omega 3 till Omega 6 ändras
från 1;6 till 1;1 om idisslare får grovfoder i stället för kraft-
/proteinfoder motsvarande undersökning finns även från Schweiz men då gällde
det mjölk , se artikel i DN.
Kul att samerna upptäckte att renköttet smakade ”kokött” när renarna
utfordrades med kraftfoder !
Så jag tror det är ett starkt konsumentintresse att erbjudas ett kött med
bättre balans Omega3/Omega6, det lär också vara så att vår mänskliga hjärna
har förhållandet 1;1, så uppenbarligen är det fel att utfordra våra
idisslare med massor av kraft- och proteinfoder i stället för gräs, ensilage
och bete, men så klart det tar längre tid för djuren att växa till . men å
andra sidan mår det säkert så mycket bättre vilket framgår av artikeln i
SvD. Av den framgår det inte bara att kraft- proteinfoder inte bara
befrämjar CO-utsläpp utan även att det kan vara orsaken till att
EHEC-sprids.
Så slutsatsen för mig som älskare av det pastorala landskapet (kring Siljans
bygden) uppmuntra betesdriften genom bättre konsumentinformation.
Mvh
Sture Jonasson
http://www.slu.se/?id=551&puff=59
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=463414
http://www.svd.se/dynamiskt/blogg/did_14574912.asp?ID=3017