ETT europeiskt bokningssystem för tågresor

Det är fantastiskt att så många vill resa med tåg, och att intresset också ökar för internationella tågresor. Men trots appar, hemsidor, vissa resebyråer och hjälpsamma entusiaster är det fortfarande för bökigt att boka internationella tågresor. Här skulle EU verkligen kunna göra nytta. Även om olika bokningssajter kan komplettera behöver vi ETT europeiskt bokningssystem för alla tågresor i Europa. Det har diskuterats länge, men det blir inget. Därför är det hög tid att Sverige lyfter frågan om ett tågets motsvarighet till Mrjet och det bör koordineras av EU.

Jag ser fram emot att debattera detta med infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Läs min interpellation hos riksdagen eller nedan.

Europeiskt bokningssystem för tågresor
Interpellation 2021/22:524 av Jens Holm (V) till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

Allt fler vill ta tåget ut i Europa. Det är mycket välkommet eftersom tåget är det energieffektivaste och mest klimatsmarta sättet att resa på. Men väldigt många vittnar också om svårigheterna med att boka internationella tågbiljetter. Även om vissa framsteg har gjorts är det fortfarande krångligt att boka tågbiljetter, och vi är fortfarande mycket långt från en central bokningssida för internationella tågresor.

Jag har själv ägnat många kvällar åt att reservera platsbiljetter kopplade till familjens interrailkort, och inte ens interrailsystemets app Railplanner och hemsidan Eurail.com fungerar som de ska. Det som behövs är att en oberoende part tar ansvar för att bygga upp en europeisk bokningssida för tågresor i Europa, och jag tror att EU skulle kunna vara bäst skickat att göra detta. EU har resurserna, ökat tågresande är ett uttalat mål för att nå Fit for 55-klimatmålen, och EU skulle också kunna tvinga alla tågoperatörer att mata in sina priser och tidtabeller till ett paneuropeiskt bokningssystem.

Att göra det enklare att resa med tåg i Europa har diskuterats länge, men dessvärre går det långsamt samtidigt som intresset för att resa med tåg bara ökar. Europas resenärer och klimatet blir de stora förlorarna när politiken inte kan presentera en adekvat lösning på detta problem.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

Avser ministern att verka för att EU skyndsamt tar fram en central bokningssida för europeiska tågresor där alla europeiska tågbolag åläggs att mata in data kring tidtabeller och priser så att de blir tillgängliga för alla resenärer?


Publicerat

i

av

Etiketter: