Nato nej tack

Idag skickar Sveriges och Finlands regeringar in ansökningar till att bli medlemmar i Nato. Det är mycket beklagligt av flera skäl. 200 år av alliansfrihet går därmed i graven. Sverige blir inte ett säkrare land av att anslutas till en kärnvapenrustad allians med länder som Turkiet, Ungern och Polen som medlemmar. Och vem vet, kandske är det Donald Trump som leder USA och därmed Nato om två år?

Världen behöver länder som kan ryta till mot stormakter och imperalistiska upptåg. Sverige hade kunnat fortsätta att vara ett sådant land, även om det var långa sedan sedan vi utnyttjade den möjligheten. Nu kan vi tvingas in i krig som vi inte vill strida i. Och nu tvingas Sverige avsätta minst 2 procent av vår BNP till upprustning. Det är nedrustning världen behöver, inte ny kapprustning och ett kallt krig.

En bortglömd dimension i debatten – det har gått så fort så att någon riktig debatt har inte kommit igång i Sverige – är krigens konsekvenser på miljö och klimatförändringen. Inget är så destruktivt för vår redan hårt sargade planet som krig. Olof Palme kritiserade Vietnamkriget på 1970-talet som ”kriget mot miljön”. Han ville ha en internationell lagstiftning mot grova miljöbrott, en ekocidlag. Det sade Olof Palme för exakt 50 år sedan på FNs första miljökonferens som ägde rum här i Stockholm. Hur hedrar socialdemokraterna de modiga agerandet? Jo, genom en snabbanslutning till en kärnvapenbestyckad militärallians. Skämmes, Socialdemokraterna!

Jag förstår mångas oro nu när Vladimir Putin inlett ett orättfärdigt och olagligt anfallskrig mot Ukraina. Många tänker kanske att Nato ändå är bättre än Ryssland. Visst är det så. Men, jag tror de flesta är kapabla att tänka lite längre. Det här kriget pågår här och nu, men en anslutning till Nato blir för all överskådlig framtid. Att fatta beslut på de här osäkra premisserna med rädslan som ledstjärna är en mycket dålig grund för ett sådant historiskt beslut. En folkomröstning om Nato är minimikravet.

När Turkiets despot Tayyip Erdogan nu dikterar villkoren för hela anslutningsförfarandet borde väl alla varningsklockor ringa. Det här är ett mycket dåligt beslut för Sverige och hela världen.

Nu hoppas jag på en massiv folklig mobilisering mot socialdemokraternas panikbeslut.

En annan värld är möjlig.
Sveriges kan spela en annan roll i världen än den som nu hastas igenom.
Nej till Nato.
Låt oss folkomrösta. Allt annat är feghet och svek mot demokratin.


Publicerat

i

av

Etiketter: