Stoppa Putins gas och olja

Mycket bra skrivet av Tomas Kåberger och Anders WijkmanDN-debatt idag. Utan Europas import av rysk olja och gas hade Putin aldrig kunnat finansiera anfallskriget mot Ukraina. Enligt uppgifter från den belgiska tankesmedjan Bruegel tjänade Ryssland 660 miljoner euro bara på en enda dags – den 3 mars – försäljning av naturgas. Räknar vi också in oljan handlar det om 1 miljard euro om dagen i ryska intäkter.

Ju mer gas- och oljepriserna stiger desto mer pengar till Putins krigskassa. Det här säger något om den ekonomiska bakgrunden till Putins krig. Förutom de geopolitiska intressena handlar kriget om att vidmakthålla Rysslands position som en ledande fossilmakt och fördröja omställningen till förnybar energiproduktion i Europa.

Vi Vänsterpartiet har flera gånger tagit upp med regeringen att Sverige måste driva ett handelsmoratorium på ryska energivaror. När jag lyfte frågan med energiminister Khashayar Farmanbar (S) på EU-nämnden den 28 februari svarade han att det inte var något Sverige aktivt drev, även om han sympatiserade med tanken.

Som Kåberger och Wijkman är inne på idag är det fullt möjligt att stoppa handeln med rysk olja och gas. USA har redan utfärdat ett moratorium och Storbritannien håller på att fasa ut den ryska fossila energin. Vi ska inte fortsätta att göda Putins dödsmaskin. Låt oss införa ett stopp för handeln med rysk fossil energi.

Vi kommer lyfta frågan återigen med svenska regeringen.


Publicerat

i

av

Etiketter: