Stoppa Rysslands krig

Rysslands militära attack mot Ukraina är fruktansvärd. Ärligt talat, jag trodde inte att det kunde gå så här långt. Jag fylls av en känsla av vrede, surrealism och sorgsenhet. Ett storskaligt krig mitt i Europa 2022? Men nu är det ett faktum och hela ansvaret för denna idioti faller på Vladimir Putin.

Omvärlden – inklusive Sverige och EU – reagerar nu med sanktioner utan tidigare motstycke mot Ryssland. Putin och hans oljedopade oligarker kommer inte längre att kunna handla med omvärlden. Deras gas och olja blir värdelös. Oligarkerna kan glömma sina weekendresor till våningarna i Londongrad, ursäkta London, och ryska bolag kommer inte att kunna importera viktig materiel för sin verksamhet. Så hoppas jag iallafall att sanktionerna kommer att slå mot regimen i Moskva. Samtidigt ska vi göra allt vi kan för att stå upp för de modiga journalister, oppositionspolitiker och civilsamhället som motsätter sig Putins krig.

Mycket positivt med idrottsvärldens tydliga svar på Rysslands attack med bojkott av tävlingar; långdåkningen, bandy, fotboll som några exempel. Att Vattenfall nu upphör att köpa uran från Ryssland är också välkommet, men det borde ha skett för länge sedan. Det är f ö ännu ett exempel på hur vanskligt det är att förlita sig på kärnkraft, uranet ska ju tas nånstans ifrån…

Vladimir Putin hade aldrig hamnat där han har om det inte vore för uppbackningen av landets superrika oligarker. Dessa har i sin tur blivit superrika på Sovjetunionens fall och bortslumpningen av gemensamt ägd egendom i det privatiseringsexperiment som inleddes efter fallet. Fastigheter, statliga bolag, gemensamt ägt kapital, fossilbolag etc – gigantiska tillgångar har slumpats bort på dunkla grunder. Det ackumulerade kapitalet har sedan flyttats från Ryssland och placerats på bankkonton i Schweiz och i fastigheter i västvärldens huvudstäder. Redan här borde västvärlden dragit öronen åt sig. Det här är illegitimt kapital som inte borde ha tvättats rent av våra banker. Nu skördar vi draksådden av detta gigantiska marknadsexperiment.

För övrigt undrar jag om Putin verkligen är helt frisk. Hans stirriga blick, talet om ”avnazifiering”, den opåkallade ilskan i hans tal, tomheten i blicken… Det är nåt som inte stämmer. I ett normalt land hade någon lagt en hand på hans axel och uppmanat honom att lugna ned sig, men nu är inte Ryssland ett normalt land och det är förstås problemet. Ett land där all opposition, såväl politiker och media, förtrycks och där makten koncentrerats till en enda person och hans snäva krets är just ett sånt land som oprovocerat kan invadera ett annat land. Detta om något säger nåt om vikten av demokrati.

Självklart faller ansvaret för kriget på Putin och hans oligarker, men det finns också ett ansvar att utkräva i New York, Bern, London, Paris och Stockholm.

Stoppa Rysslands krig – stöd Ukrainas folk.


Publicerat

i

av

Etiketter: