Ekocid – brott mot naturen

”Hur kommer det sig att det är brottsligt att stjäla ett äpple, men inte att hugga ned trädet?” Det frågade sig den skotska juristen Polly Higgins när jag träffade henne i riksdagen 2015. Men nu kan det bli ändring på det. En oberoende expertpanel har nämligen tagit fram en definition av ekocid – brott mot naturen. Om detta accepteras av det internationella rättssystemet kan skogsskövling, stora utsläpp, kärnkraftolyckor och annat definieras som grov miljöbrottslighet. Sedan kan det väckas åtal i den internationella brottsmålsdomstolen i Haag.

Äntligen kan naturen får sitt legala och internationella skydd. Expressen tillskriver idag Sveriges tidigare statsminister Olof Palme initiativrätten till ekocidförslaget i Sverige. Men jag undrar om inte VPK på sin tid faktiskt var först… Redan 1971 lade vänsterpolitikerna John Takman med flera fram motionen ”Om en konvention mot ekocid” där de definierade ekocid som ”förstörelse av ekologiska system och därmed en förstörelse eller allvarlig rubbning av de framtida betingelserna för växtliv, djurliv och mänskligt liv.” De lyfte senare fram att Vietnamkriget var ett ”krig mot miljön” och borde kunna klassas som ett ekocidbrott, vid sidan av allt annat brottsligt.

John Takman m fl ville med motionen att Sverige skulle ta initiativ till en internationell konvention om ekocid och där miljöbrott skulle bli ett folkrättsbrott som skulle kunna väckas i internationella brottsmålsdomstolen i Haag, ICC.

Nu, femtio år senare håller det på att ske.

Världen har tagit ett stort steg framåt för ett skydd av vår älskade natur.

Vänsterpartiet har flera gånger sedan 1971 motionerat om införande av ekocidlagstiftning, senast i fjol. Här kan du läsa vår motion Ekocid.

Här kan du läsa motionen Om en konvention mot ekocid.


Publicerat

i

av

Etiketter: