Tropical Islands

tropicalislands_1Är hemma från Tropical Islands; världens största inomhusbad. Tropical Islands, som ligger ca sex mil söder om Berlin, nås lätt med tåg. Väl på perrongen blir man upphämtad av gratisbuss som kör en de sista kilometrarna till komplexet. Inne i TI går det att åka massor av vattenrutschbanor, simma ut i uteområdet, ligga i solstol och förstås bada en massa. Det finns en uppsjö av restauranger och jag tror deras menyer har uppgraderats med tex mer vegetariskt.

tropicalislands_4Det går också att sova över. Vi valde det budgetalternativet; camping i indiantält (som redan är uppställda). Mysigt! TI har ansträngt sig för att skapa en exotisk miljö, bl a med en av världens största inomhusregnskogar (är dock inte mer än en större skogsdunge), stor variation i badupplevelserna och att kunna tälta mitt i februari är också exotiskt.

tropicalislands_6Gott så, men det går inte att komma ifrån att det inte är blå himmel du ser om du lyfter blicken, utan det välvda taket i det som tidigare var världens största zeppelinarhangar. Förvänta dig med andra ord ingen som helst form av äkthet. Den som tycker om äventyrsbad där det aldrig blir kallare än 28-grader kommer sannolikt älska Tropical Islands. Den som hoppades på en riktig solresa blir nog besviken. En stor fördel är att man lätt åker dit med tåg (Sthlm-Berlin; 06.22-20.55, Tropical Islands tar en knapp timme till) och att man får Berlin på köpet om man väljer att stanna där på vägen ned eller hem 🙂

Att flyga till Kanarieöarna t/r (från Sthlm) bidrar med 1,4 ton i utsläpp per person, t/r till Sydafrika blir 3,2 ton. Att ta tåget till Tropical Islands är därmed ett mycket klimatsmart alternativ (t/r Sthlm-Berlin medför utsläpp på blott 60 kg/pers). Därför kan anläggningar som Tropical Islands vara ett bra alternativ till långväga solresor. Det är förstås inte samma sak, men vill man mest ha sol och bad är Tropical Islands inte ett helt dumt alternativ till Lanzarote eller Phuket. Gemensamt för alla stora turistanläggningar är förstås att de är stora energikonsumenter. Vad som gäller för Tropical Islands vet jag ännu inte i detalj, men jag har skrivit till dem och hoppas få svar om att de verkar för att öka sin förnybara energianvändning. Rent teoretiskt borde de kunna bli självförsörjande på förnybar energi. Området kring Tropical Islands är ett stort gammalt flygfält. Här finns stora utrymmen för både solceller och vindkraftsverk, elkablar och annan infrastruktur är i praktiken framdraget. Jag återkommer om jag får något svar.

Hela idén med Tropical Islands är smått galen, men det är också det som är charmen. Vill du kombinera värme och bad med en spännande Berlinupplevelse är Tropical Islands intressant resmål, eller så fortsätter du vidare till Polen, dit det inte är längre än några mil. Och tåg åker du hela vägen hemifrån Sverige.

tropicalislands_5

tropicalislands_7_station

Praktiska tips:
Övernatta gärna. Ni kan komma närsomhelst under tillträdelsedagen och måste lämna senast 23.00 dagen efter. Med andra ord kan man få två hela dagar i anläggningen, och det räcker så det blir över. Vi bodde i det enklaste tältet. Fyra pers 190 euro inkl frukost och inträde båda dagarna. Tänk på att det lätt blir varmt i tältet på natten. Vill du ha ett bekvämt ställe att byta om/koppla av på är rum/bungalow nog ett bättre alternativ. Det går också att bo utanför komplexet, i tält, stugor m m, varifrån man kan promenera eller åka anslutningsbuss till TI.

Mat finns i ett stort antal restauranger, och den är OK men inte så mycket mer. Priserna är också OK. Foodcourten på bottenvåningen förefaller den mest prisvärda, där kan du plocka på dig vad du vill (tips: fyll på vatten på toaletterna, så spar du ett par euro per gång) och här finns också Beyond Burgers veganska hamburgare. Öl och vin hittar du överallt – när som helst.

Resan till Tropical Islands görs med fördel med tåg. Vi tog tåget 6.22 från Stockholm och anlände till Berlin 20.55 (byten i Köpenhamn, Fredericia, Hamburg). Det går sedan två tåg i timmen till Brand Tropical Islands. Där hämtas med med buss som kör de sista kilometrarna till anläggningen.

Förvaring av värdesaker/packning gör du i skåp som man får tillgång till vid entrén. Skåpen låses och öppnas lätt med det armband som du får vid entrén. Större packning förvaras vid receptionen. Vid 16.00 fick vi tillgång till tältet där man kunde stuva in packningen. Tältet låses med hänglås som ingår. Det låsbara skåpet har man under hela vistelsen.

Betalning av allt man konsumerar görs med entréarmabandet. Allt man konsumeras blippas och betalas vid utcheckningen. Basututbudet – som räcker mycket långt – ingår i priset, men spa, luftballong, dykträning, mat och dryck kostar extra. Priserna är något lägre än hemma.

Trängsel? Tropical Islands har kapacitet för drygt 8000 besökare om dagen, drygt en miljon per år. Och mycket folk är det – överallt. Trots det tycker jag att tyskarna har löst logistiken på ett utmärkt sätt. Det är sällan det blir kö till duschar, toaletter, vattenrutschkanor eller andra attraktioner. Men efter två dagar är man rätt mör av det lätta ljudpåslaget som tusentals människor under ett och samma tak medför.

Kan man gå ut? Ja, du kan lämna komplexet och komma tillbaka när du vill. Med armbandet blippar du in dig och behöver inte köa för att komma in. Tropical Islands ligger nära ett sjödistrikt som heter Spreewald, som ska vara mycket fint. Runt omkring TI finns skog och massor med stigar (mycket fint för joggning kan jag säga av egen erfarenhet), området är ett s k biosfärreservat.

Ägare? Tropical Islands byggdes av ett malaysiskt bolag, men har nyligen köpts upp av spanska ägare. Jag har ingen aning om vad de är för personer. De har dock fått stora ekonomiska bidrag av Brandenburgs delstat (som stod för det största delen av investeringen då komplexet införskaffades i början av 2000-talet), så jag hoppas att lokalpolitikerna där ställer krav på ägarna. TI ger jobb åt ungefär 500 personer i ett annars ekonomiskt eftersatt område.

Läs vad mina kollegor Rikard och Lina Hjorth Warlenius skriver om Tropical Islands.

tropicalislands_3

Uppdatering 6/3-19

Hej. Nu har jag fått svar från Tropical Islands. De har två solcellsinstallationer utanför kupolen (konstigt att jag inte såg dem, för jag joggade runt och tittade). De kan inte svara på hur stor andel av deras energianvändning som är förnybar. Det är svagt. Alla ansvarstagande företag borde kunna redogöra varifrån sin energi kommer och hur de verkar för att fasa ut det fossila.

Korrespondensen nedan.

Dear TI
We have just spent two days at TI, and most of it was very good.
We wonder approx how much energy you use a normal working year? And how much of it is renewable energy? Do you have any plans to put ut solar installations (the areas around the dome are large)?
Hope to get a quick answer. We will write a short review on social media.

Yours
Jens Holm
Von: Jens Holm <jensholm13@gmail.com>
Gesendet: Freitag, 1. März 2019 14:20
An: welcome <welcome@tropical-islands.de>; presse <presse@tropical-islands.de>
Betreff: Fwd: Your energy consumption

Dear Tropical Islands
I´d appreciate very much if you could answer my mail asap.
Yours
Jens Holm, Stockholm

Dear Mr Holm,

Thank you for your inquiry and your interest in Tropical Islands Resort.

On our premises we have 2 larger photovoltaic systems for the electricity supply of our camp ground. Additional space for further photovoltaic systems is foreseen in the future building plans. At the dome (hall) we use direct solar radiation coming through the transparent ETFE-pillows (Ethylene tetrafluoroethylene). These are extraordinary helpful keeping the heat demand economically. Due to statics, further measures at the dome itself are not possible.

We hope to welcome you soon for your vacation.

For further questions do not hesitate to contact us.

Kind regards

Sina Kortschack
Reservation

______________________________

Dear Sina
Thanks for that info. Great to hear about your PV!
Approx how much of your energy consumed comes from those and other renewable sources and how much from fossil fuel?
Yours
Jens Holm

Dear Mr. Holm,

Thank you very much for your e mail. Unfortunately we do not publish any facts about the usage of energy, water etc.
We already work with solar panels to provide energy to our campsite. At the moment we do not follow any other plans to build more solar panels on our premises.

Kind regards

Katja Benke
PR-Manager

Tropical Island Holding GmbH | Tropical-Islands-Allee 1 | D-15910 Krausnick-Groß Wasserburg
Tel +49 35477 604522 | Fax +49 35477 603129 | E-Mail katja.benke@tropical-islands.de | Internet www.tropical-islands.de
Registergericht: AG Cottbus | HRB 6986 CB | Geschäftsführer: Wouter Theodorus Maria Dekkers, Jesús Pablo Fernández Morán, Isidoro Díez Cáveda, Juan José López Taracena

_____________________________________________

 


Publicerat

i

av

Etiketter: