Ska statliga bolag motarbeta klimatmålen?

Det här var mycket upprörande. Dagens Industri avslöjade igår att Svenskt Näringsliv motarbetar höjda klimatmål på EU-nivå. I SNs styrelse sitter företrädare för flera av våra svenska största statliga bolag, som Vattenfall, SJ och LKAB. Förutom att det är anmärkningsvärt att statliga bolag överhuvudtaget är medlemmar i höger-lobbyorganet Svenskt Näringsliv är det oacceptabelt att de medverkar i lobbandet mot en bättre klimatpolitik.

Regeringen måste agera. Därför skickar jag idag in en skriftlig fråga till näringsminister Mikael Damberg (S) och kräver att han ska agera för att våra statliga bolag agerar för en bättre klimatpolitik. Läs frågan här: Statliga bolag och motarbetande av klimatmål eller nedan

Statliga bolag och motarbetande av klimatmål
Skriftlig fråga till Mikael Damberg (S), 2018-09-21
Alla länder måste agera för att uppnå klimatmålen från klimattoppmötet i Paris 2015. Med dagens ambitionsnivå kommer vi tyvärr inte göra det. Därför är det mycket positivt att EU:s klimatkommissionär driver på för ambitiösare klimatmål på EU-nivå, en ambition som den svenska regeringen glädjande nog delar. Höjda klimatmål är särskilt angeläget nu inför FN:s klimattoppmöte som inleds i början av december i Katowice, Polen.

Nyligen avslöjade Dagens Industri att den tyngsta svenska näringslivsorganisationen, Svenskt Näringsliv, aktivt motarbetar höjda klimatmål på EU-nivå. I Svenskt Näringslivs styrelse finns flera statliga bolag representerade, exempelvis Vattenfall, LKAB, SJ, Systembolaget och Apoteket AB. Med andra ord har vi en situation där den svenska regeringen vill ha höjda klimatmål, men några av våra största statliga bolag motarbetar detta. Enligt vår nya klimatlag och klimatpolitiska ramverk ska alla sektorer verka för att våra klimatmål nås. Våra statliga bolag är inte undantagna detta.

Med anledning av detta vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:
Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att våra statliga bolag inom ramen för medlemskapet i Svenskt Näringsliv ska sluta motarbeta höjda klimatambitioner?

Jens Holm (V)

 


Publicerat

i

av

Etiketter: