Lokalval England

Är på plats i London där resultaten just har kommit från de 150 kommuner där lokalval har förrättats och 4000 lokala fullmäktigeledamöter har utsetts över hela England. Lite förenklat kan man säga att inte så mycket nytt hände. Labour fortsätter att inneha den absoluta merparten av de trettiotalet församlingarna i London, så det är bra. Men de Labouraktivister jag träffat hade hoppats att man skulle göra ett större genombrott särskilt nu då regeringspartiet Tories plågas av skandaler, Brexit och interna stridigheter. Så blev det inte riktigt.

DörrknackningBattersea
Knacka dörr – s k canvassing – är arbetsintensivt och underlättar om du har koll på vem som bor var. Här med Labours Aydin Dikerdem (i svart), återvald fullmäktigeledamot från Battersea, södra London.

Det har varit extremt intressant att följa hur valrörelsen har gått till. Igår följde jag lokala Labouraktivister som knackade dörr i utvalda bostadsområden och höll en del öppna möten. I vårt fall var vi rätt framgångsrika. I valdistriktet Queenstown/Battersea (som ingår i kommunen Wandsworth) ökade Labour med hela 11 procentenheter. Ihärdigt arbete lönar sig helt enkelt. Eller som Momentumaktivisten och Guardianskribenten Owen Jones skrev i morse på twitter: ”Almost everywhere that @PeoplesMomentum held #Unseat campaign events, Labour made gains – some big – and the Tories lost seats. That’s down to Momentum and non-Momentum Labour activists. Campaigning works.” [Unseat = Momentums kampanj för att överta Toryfästen] Owen Jones var för övrigt med och kampanjade i Wandsworth, södra London.

Dörrknackning tror jag skulle kunna vara något vi skulle kunna göra mer i Sverige, men det är extremt arbetsintensivt upptäckte jag igår. Därför för Labour ganska noga bok över vem som bor var och om de tidigare har sympatiserat med partiet. Ju närmare valet man kommer desto mer fokuserar man på att få de egna att gå att rösta. En stor del av gräsrotsarbetet har skötts av den relativt nya organisationen, Momentum Momentum har utvecklats från att vara lite av Labours vänster side event till att vara en organisation som engagerar tusentals människor för Labour. Momentum är t ex ett av de viktigaste orsakerna bakom partiledaren Jeremy Corbyns framgångar internt i Labour och också det faktum att Labour har vuxit med hundratusentals nya medlemmar. Idag torde man vara ett av världens största demokratiska partier. Inte illa.

SadiqKhan_möte
Sadiq Khan, Labourborgmästare London talar i Clapham Junction, södra London.

Labour förresten. Kanske inte mitt förstahandsval, men det brittiska valsystemet premierar ett tvåpartisystem därför är det i första hand Labour och de konservativ (Tories) som står mot varandra. Inom Labour ryms det mesta till vänster om svenska Moderaterna, skulle jag säga. Allt från marknadsliberaler i Tony Blairs anda till en vänster mer likt oss i Vänsterpartiet. Trots flera försök att avsätta Corbyn har han alltid lyckats landa med fötterna nedåt. ett av skälen till det torde vara det stora stöd han har internt i partiet, bland medlemmarna och inte minst den starka uppbackningen av Momentum.

En mycket oroande faktor i valet var det låga valdeltagandet. Endast 44 procent röstade (vilket förvisso var en ökning med tre procentenheter). Varför det? Jo, dessvärre finns det ett antal filter (som jag väljer att kalla det) som sorterar ut människor från att delta i valen:
a) Valen sker på vardagar.
b) Krav på förhandsregistrering för att du öht ska kunna komma med i röstlängden samt att du inte registreras automatiskt om du flyttar
c) I praktiken ett generellt affischeringsförbud i London och på andra platser. Hur når man då ut till folk med valbudskapen?
d) Lokalval arrangeras inte samtidigt som nationella val.
Dessa filter gör att människor sorteras ut och helt enkelt inte röstar. Och bland de som sorteras ut är människor med låga inkomster och som är dåligt integrerade i samhället. Det torde vara dåligt för vänstern. Igår mötte jag ett stort antal människor idag som helt enkelt har sagt: ”Va, är det val idag?” Eller; ”hur gör jag för att rösta?” (Ingen info har skickats eftersom personen inte rapporterat in sin nya adress). Stor energi måste därför läggas på att öht få människor att gå och rösta. En del saker gör vi helt enkelt bättre i Sverige – valdeltagande är en sådan sak.

Med andra ord. Vi i vänstern har en del att lära av hur att engagera medlemmar och sympatisörer för vår sak, men när det gäller att få ett högt valdeltagande är vårt system vida mycket bättre och mer effektivt.

Läs vad Owen Jones skriver om röstskolket som det största hotet mot Labour samt hans analys av Momentums roll i valet.


Publicerat

i

av

Etiketter: