Stöd oppositionen i Maldiverna

Situationen i Maldiverna är minst sagt oroväckande. Högsta domstolen har glädjande nog krävt att fängslade oppositionella ledare ska friges. Men landets repressiva ledning har upplöst parlamentet och kallat ut militären på gatorna. Omvärlden och Sverige måste agera till stöd för oppositionen i Maldiverna. Se min fråga nedan till utrikesminister Margot Wallström. Jag tog också upp frågan strax efter militärkuppen 2012, då med Carl Bildt.

Stöd till den demokratiska oppositionen i Maldiverna
Skriftlig fråga 2017/18:723 Jens Holm (V) till Utrikesminister Margot Wallström (S)
Högsta domstolen i Maldiverna har glädjande nog förklarat att de hårda fängelsedomarna mot landets politiska opposition har varit i strid med lagen och kräver omedelbar frigivning. Men landets regim, som leds av den odemokratiskt tillsatte presidenten Abdullah Yameen, vägrar att följa domslutet och har i stället stängt parlamentet och kallat ut militären på landets gator. Situationen är minst sagt oroväckande.

År 2008 höll Maldiverna sina första fria och demokratiska val, och Mohammed Nasheed valdes till president. Under Nasheeds ledning utvecklades öriket i en positiv riktning på flera områden. Mohammed Nasheed drev också en offensiv klimatpolitik och krävde ett kraftfullare agerande av omvärlden för att snabbt få ned utsläppen. Efter militärkuppen 2012 befinner sig Nasheed i dag, liksom flera andra inom oppositionen, i exil. Andra är satta i fängelse.

Det är viktigt att de demokratiska krafterna i Maldiverna stöds och att oppositionen kan verka fritt och utan rädsla för repressalier. I linje med domstolsbeslutet måste alla politiska fångar omedelbart friges. Det planerade presidentvalet senare i år måste arrangeras på ett fritt och demokratiskt sätt, och medier måste få möjlighet att verka obehindrat.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

På vilket sätt agerar ministern för att stödja den demokratiska oppositionen i Maldiverna?


Publicerat

i

av

Etiketter: