Black Friday – nej tack

Idag är det nåt som kallas Black Friday. Vi uppmanas att konsumera mer än någonsin. Jag uppmanar er att istället gå en promenad, prata med en vän, lyssna på musik, läsa en bok eller spela badminton med barnen. Det finns så mycket vi kan göra som är utvecklande och kul och som inte tär på våra gemensamma resurser. Shopping är inte något sånt.

Det är ju så att det finns någon annan som betalar priset för vår konsumtion. Människor i Bangladesh, Indien eller Kina exempelvis, där en stor del av våra utsläpp numera finns, som en följd av vår ständigt ökande konsumtion. På tal om konsumtion och utsläpp. Finns det ett politiskt ansvar här? Ja, definitivt. Vi politiker har alla möjligheter i världen att skapa ett samhälle som vilar på hållbarare grunder en kommers och kortsiktig vinst.

IMG_1550En väldigt konkret sak vi skulle kunna börja med att göra är att helt enkelt ta ansvar för våra utsläpp som sker i andra delar av världen. Igår tog jag upp just den frågan med miljöminister Karolina Skog. Vi behöver sätta upp mål för och sedan minska utsläppen från vår konsumtion.

Se vårt meningsutbyte här (scrolla fram till 19,15 min).

Fram tills vi får det på plats kan vi börja med att bojkotta den svarta fredagen. Varför inte gå en promenad eller umgås med en vän. Helt gratis och inga utsläpp. Trevlig fredag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s