Blir det stopp för matfusket nu?

Regeringens utredare föreslår nu att straffen för att fuska med mat ska skärpas. Det är ett välkommet förslag och något som vi i Vänsterpartiet lyfte upp redan för tre år sedan(se också här). Att märka om kött, blanda om drycker, färga grönsaker och på andra sätt fuska med livsmedel är tyvärr en snabbt växande verksamhet som omsätter miljardbelopp. Brott mot Livsmedelslagen var tidigare belagt med fängelsestraff, men den straffsanktionen togs bort 2006.

Hårdare straff är sällan lösningen på samhällsproblem. Men i det här fallet kan det vara en hjälp för att lättare få stopp på brottsligheten. Men ytterst handlar det om fler kontroller, att anmälningar ska gå vidare till rättsliga påföljder, fler och bättre gränskontroller och överlag ett mer proaktivt arbete för att få stopp på matfusket.

Med denna lagskärpning och fler proaktiva åtgärder får vi hoppas att vi aldrig mer ska få uppleva nya hästköttsskandaler och annat matfusk. Frågan ligger nu i regeringens knä och vi kommer se till att den prioriteras.


Publicerat

i

av

Etiketter: