3R – äntligen!

Jag säger bara; äntligen! Idag har riksdagen röstat igenom budgeten för utgiftsområde 23. I denna finns den långsiktiga finansieringen för ett s k 3Rcenter för att minska djurförsök. De tre Ren står för Reduce, Replace och Refine djurförsök. Med dagens beslut får vi en långsiktig finansiering för inrättandet av ett center som just ska arbeta utifrån 3Rprinciperna om att minska, ersätta och förfina djurförsök i Sverige.

I Sverige används, enligt den svenska definitionen, nästan 1 miljon djur i djurförsök årligen. Det innebär 2700 djur; möss, råttor, fåglar, hundar och andra djur, som dödas dagligen i djurförsök. Men tack och lov går forskningen framåt. Idag finns fler metoder än någonsin för modern djurfri forskning. Men metoderna måste användas, skalas upp och spridas inom forskningen. Och här kan ett 3Rcenter spela en helt avgörande roll.

Från och med den 1 januari 2017 finns 15 miljoner kronor årligen till 3Rcentret. Det är en stor seger för Vänsterpartiet att det äntligen har gått igenom.

Här kan du se gårdagens debatt om utgiftsområde 23. jag tar upp 3R i både mitt anförande och mina repliker till de borgerliga (som tyvärr inte vill avsätta en krona till ett 3Rcentret).


Publicerat

i

av

Etiketter: