2016 nytt år – nya möjligheter

2016 är nu i full gång. I år ska bli året då vi i Miljömålsberedningen förhoppningsvis kan enas om ett förslag för hur Sverige kan få nollutsläpp de närmaste decennierna. Parisavtalet, med dess fel och brister, borde kunna snabba på den här processen och underlätta en ambitiösare klimatpolitik i Sverige. Jag ser att Anders Wijkman, Miljöberedningens ordförande, är inne på samma resonemang idag.

Annars förväntar jag mig också att 2016 blir året då regeringen lägger fram förslag till en ny och bättre djurskyddslag. Det var en besvikelse att läsa att förslaget inte kommer förrän till hösten, jag hade hoppas nu i vår. Det finns ju mycket som måste förbättras och djuren har väntat länge nog.

Etablissemanget i EU och USA tror nog också att 2016 blir året då de kan pressa igenom handels- och investeringsavtalet TTIP. Men vi ser att motståndet växer för varje dag. Det finns en berättigad oro för att storföretagens intressen ska överordnas alla andra viktiga områden. Kanske blir istället 2016 året då vi stoppar TTIP-förhandlingarna helt och hållet, precis som vi lyckats med de tidigare avtalsförsöken MAI och Acta.

Jag hoppas också att 2016 blir året då vi får ett stopp på kriget i Syrien och andra konflikter. Det kan inte, och får inte, fortsätta så som det gör nu, helt enkelt. Större ansträngningar måste göras internationellt för att kriget ska upphöra, och med det alla människor som tvingas på flykt (som vi ska hjälpa). Förhandlingarna i Havanna om ett fredsavtal i Colombia borde vara en inspiration i sammanhanget. Senast den 23 mars i år ska regeringen och gerillan Farc vara överens om ett fredsavtal. Och just nu ser det ut som att den tidtabellen kan hålla. Kriget i Colombia är en av de mest långvariga konflikterna på jorden. Om det går där så borde det gå överallt.

Dessutom har Vänsterpartiet kongress i maj. Då kommer också en massa viktiga beslut fattas.

Med andra ord finns det en del att jobba med under 2016. Vem hade trott något annat.

Nu ska jag tala om klimatförändringen – hot, hopp och möjligheter för en klass med tioåringar på Enskedeskolan. Snacka om utmaning och inspiration!


Publicerat

i

av

Etiketter: