Hoppfullt om fred i Colombia

Den colombianska regeringen och Farcgerillan har enats om en historisk fredsuppgörelse. Inom sex månader, innan den 23 mars 2016, ska ett definitivt fredsavtal finnas på plats och det mer än 50 år långa inbördeskriget kan då definitivt få ett slut. Farc ska sedan kunna integrera sig i politiken utan vapen. Jag hoppas, och tror, verkligen att det här kan bli det historiska avtal som på allvar sätter stopp för Latinamerikas äldsta konflikt och som kan lägga grunden för ett Colombia med social rättvisa.

Kubas och Norges regeringar, liksom Venezuelas och Chiles, förtjänar ett stort erkännande i sitt värv som värdar och underlättare för fredsprocessen. Jag hoppas nu att den svenska regeringen gör vad vi kan för att underlätta för ett bra fredsavtal nästa år. Senast då det var tal om fredsförhandlingar, i slutet av 1990-talet spelade Sverige en mycket mer aktiv roll än vad vi gör idag. Det var också under den tiden jag vistades i Colombia för att driva på fredsprocessen och vara med och bygga upp ett Ungdomens hus i Ciudad Kennedy, Bogotá.

Jag intervjuas idag i Aftonbladet och en del andra tidningar om detta.

Den officiella hemsidan för fredsförhandlingarna, som äger rum i Havanna på Kuba.


Publicerat

i

av

Etiketter: