Möte med slovensk vänster

ZL_SlovenienÄr i Ljubljana tillsammans med Jonas Sjöstedt för att träffa Zdruzena Levica (Förenad vänster), den nybildade vänsterkoalitionen. Förenade vänstern bildades för ett år sedan och fick cirka sex procent av rösterna i valet i fjol. Man har sex av 90 ledamöter i det nationella parlamentet. Förenade vänstern är en koalition av miljörörelsen, äldre socialdemokrater och framför allt unga studenter som är upprörda över åtstramningspolitik och pengarullning till storbanker. I dagsläget ligger vänsterkoalitionen på 15-18 procent i opinionsundersökningarna.

Den Förenade vänstern leds av en 27 årig student, Luca Mesic (längst fram till höger på fotot), som avstår från en större del av sitt riksdagsarvode och har idag avsatt en hel dag till att guida mig och Jonas genom Balkans snåriga politiska historia. Mesic har förmågan att utstråla politiskt ledarskap och ödmjukhet på en och samma gång. Opportunism och karriärism lyser med sin frånvaro.

ZL_JensJonasPå kort tid har Mesic och hans kollegor lyckats bygga upp en modern vänsterkoalition med anspråk på att både förhandla inom parlamentet och fortsätta att vara en del av en utomparlamentarisk rörelse. Det känns mycket hoppfullt för både Slovenien och resten av Balkan, där jag vet att Zdruzena Levica nu försöker knyta kontakter med andra progressiva rörelser.

ljubljanaSlovenien är spännande. Ett litet land inkilat mellan alptoppar mot den österrikiska gränsen och ändå bara ett stenkast från Medelhavets stränder. En smältdegel av Centraleuropa och latinsk kultur. Från borgen uppe på berget i Ljubljana ser man ut över 300 000-invånarsstadens hustak. Ett par mil från Ljubljana finns snöklädda alptoppar. Längs vägarna ser jag reklam för vattenattraktioner längs den kroatiska Medelhavskusten. De trånga gatorna i Ljubljanas gamla stadskärna kantras av uteserveringar, kaféer och barer. Det är Det är tredje gången jag nu besöker Ljubljana. Jag hoppas det blir fler.


Publicerat

i

av

Etiketter: