Vattenfalls ansvar, och vårt

Idag var jag på Vattenfalls årliga bolagsstämma. Vi riksdagsledamöter har rätt att vara med och ställa frågor. Det är en möjlighet vi vänsterpartister inte brukar missa. Och idag gavs det några klara besked, om än inte de vi ville höra.

Birger Lahtis fråga om Vattenfall hade informerat regeringen inför stämningen av den tyska staten 2011 berättade styrelseordförande Lars G Nordström att just så var fallet. Annie Lööf, Fredrik Reinfeldt och de andra i den borgerliga regeringen gav alltså grönt ljus åt Vattenfalls krav på Tyskland att betala drygt 40 miljarder kronor (4,7 miljarder euro) för beslutet att avveckla kärnkraften! Det var en nyhet. Om den tidigare borgerliga regeringen drev på för en stämning borde väl S-MP-regeringen kunna se till att stämningen dras tillbaka?

Nordström svarade på min fråga om Riksrevisionens kritik av hur Vattenfall arbetar med klimat- och energifrågor och att utsläppen faktiskt inte minskar om Vattenfall säljer sin tyska brunkol till en annan ägare. Nordström svarade helt enkelt: ”Nej, det är sant att en försäljning inte minskar de totala utsläppen.” Av det hade man kunnat hoppats att Vattenfall skulle revidera sina försäljningsplaner, men inte (ännu).

Jonas Sjöstedt frågade om Vattenfall hade gjort någon miljö- och klimatanalys av innebörden av en försäljning. Vattenfall svarade att man inte hade gjort det. Rätt anmärkningsvärt det också för att komma från vårt största statliga företag och ett företag som ska vara ett av de ledande i den europeiska energiomställningen.

Bra också med Greenpeace på plats som frågeställare samt Klimataktion som demonstrerade utanför.

Egentligen tycker jag om Vattenfall. Därför känner jag ett ansvar att få företaget på rätt kurs. Att Vattenfall är med och tar ansvar och ställer om på alla platser där man är verksam. Att man successivt avvecklar kolen istället för säljer eller bygger ut. Att man släpper stämningen på den tyska staten. Att man låter folket i Berlin få ta tillbaka sitt elnät. Och – framför allt – att alla framtida investeringar görs på det förnybara och inte som idag: 80 procent fossilt och endast 10 förnybart. Att man kort och gott blir ett helt igenom hållbart företag. Att man blir ett Vattenfall som vi alla kan vara stolta över.

Vattenfall har ett stort ansvar för detta, men också vi som ”delägare” i vårt statliga företag.


Publicerat

i

av

Etiketter: