Recept – vegetarisk vecka

Idag var jag med i Nordengren och Epstein i P1 och pratade om Vänsterpartiets miljöpolitik. Jag och Lars Tysklind (FP) hade fått göra varsin veckomatsedel. Det blev ett bra samtal kring mat och klimat.

Min matsedel var förstås helt vegetarisk och såg ut så här

Jens Holm, Vänsterpartiet
Måndag: Potatis- och purjolökssoppa, med kikärter och bröd
Tisdag: Vego pasta carbonara (med kidneybönor i stället för bacon), med rivna morötter och äpple.
Onsdag: Koriandercurry, med ingefära och ris, med bön- och majssallad.
Torsdag: Tzaispett med klyftpotatis, jordnötssås och sallad (grönsallad och tomat). Pannkaka och sylt till efterrätt

Koriandercurryn, som är en slags linsgryta (men det låter mindre gott, så därför Koriandercurry), hittade man tidigare via länken ovan, när den nu inte längre funkar lägger jag in receptet nedan. Soppan lagar jag idag och lägger härmed ut:

Koriandercurry – recept
4 portioner

1½ dl gula linser
1 lök
4 vitlöksklyftor
3 msk riven färsk ingefära
2–3 tsk curry
½ tsk spiskummin
½ tsk paprikapulver
½ tsk gurkmeja
¼ tsk kajennepeppar
3 msk rapsolja till stekningen
1 ask cocktailtomater
1 dl vatten
2 dl soja- eller havregrädde
några stora kvistar nedklippt koriander

Blötlägg helst linserna några timmar innan, eller över natten. Koka dem 10–15 minuter tills de blivit mjuka men inte lösa. Gula linser behöver egentligen inte blötläggas, men måste då kokas längre. Hacka löken fint och stek den i oljan. Hacka vitlöken och riv ingefäran. Lägg i vitlök, ingefära och övriga kryddor utom koriandern. Fräs försiktigt några minuter, det får inte bli bränt. Tillsätt linserna och fräs lite till i några minuter. Tillsätt tomater, vatten och fortsätt fräsningen några minuter. Rör i grädde och koriander. Låt puttra i 5–10 minuter. Om det är för starkt, tillsätt mer grädde. Garnera med korianderblad. Servera med bröd eller ris om du vill ha det matigare.

Potatis- och purjolökssoppa (4 pers):
600 gram purjolök
400 gram potatis
4 tärningar grönsaksbuljong
2 l vatten
två vitlökar
en kruka färsk koriander (om man vill)
lite skal från ekologisk apelsin (om man vill)
en halv burk med välsköljda kikärter

Hacka purjon (hacka hela, även den gröna blasten som går utmärkt att äta) och stek försiktigt med mycket olivolja, salt och vitlöken. Stek inte för länge; det får inte blir bränt. Skala potatisen och skär upp i mindre bitar. Lägg i och stek nån minut. Lägg i koriandern. Häll på vattnet och låt puttra (ca 20 min) tills potatisen blivit mjuk.

Har du barn? Mixa isåfall soppan så att den blir slät (annars gör du som du vill förstås). Sannolikheten för att barnen äter är större då. Häll i kikärterna och strimla i apelsinskalet. Smaka av med salt och vitpeppar.

Avnjut gärna med bröd. Smaklig måltid!

P S Varför apelsinskal? Jo, det är en enormt bra krydda som ger en fantastisk fräschör åt soppan. Ekologisk är bra av många skäl, men i synnerhet när man har i skal vill man inte ha en massa äckliga kemikalier i skalet. Man kan också pressa ut lite apelsinjos från apelsinen.

Varför kikärter? Det ger lite extra protein till soppan. Jag mixar dem inte när det ger lite för brödig smak och gör soppan för tjock. Ett annat proteinalternativ är att ha hummus till mackorna.

Om barnen tycker att soppan är för varm (vilket de alltid tycker), låt de pluppa i ett antal isbitar. Det blir både kul och soppan svalnar lite.


Publicerat

i

av

Etiketter: