Sätt åt matfuskarna

Att vi ska kunna lita på den mat vi äter borde vara något av det mest självklara som finns. Men det är det inte. DN berättar idag om det som är en trend runt om i Europa, nämligen att det finns organiserad brottslighet bakom matfusket. Matfusket är utbrett. Och det finns stora pengar att tjäna. Straffen är nästan obefintliga.

2006 tog riksdag och regering bort fängelsestraffet för den som fuskar med mat. Idag döms endast böter för brott mot livsmedelslagen. Så här i efterhand kan vi konstatera att det var ett mycket dåligt beslut. Vänsterpartiet vill därför skärpa straffen mot de som fuskar med mat. Det är något som dessutom Livsmedelsverket krävt vid upprepade tillfällen av regeringen.

För ett par veckor sedan tog jag upp frågan med både landsbygdsminister Eskil Erlandsson och justitieminister Beatrice Ask. De har inte stängt dörren helt för hårdare sanktioner i livsmedelslagen, men det borde ha kommit för länge sedan och ännu har regeringen inte lagt fram något konkret förslag. Det behövs kanske en ny regering för att det ska bli av… 

Se mina debatter; med Erlandsson och med Ask.


Publicerat

i

av

Etiketter: