Mer eko!

Imorgon är jag med på ett seminarium i riksdagen om ekologisk mat. Vissa tycker att man ska lämna över hela ansvaret till konsumenterna att välja ekologiskt. Andra tycker att vi politiker har ett ansvar att främja det ekologiska. Jag och Vänsterpartiet tillhör den senare kategorin.

Regeringen hade fram till 2010 som mål att 20 procent av jordbruksarealen skulle vara ekologisk samt att 25 procent av maten i offentlig sektor skulle vara ekologisk. När 2010 kom upptäckte man att inget av målen skulle uppnås. Vad gör man då? Satsar extra på det ekologiska? Spetsar till målen för att skynda på processen? Nej, ingetdera. Idag har Sverige inga målsättningar för ekologiska livsmedel. Och utan mål vet man inte riktigt vart man ska. Där står vi idag.

I Vänsterpartiet vill vi storsatsa på eko. 50 procent av all ekologisk mat som konsumeras i Sverige är importerad, inte minst från Danmark. Vilken gigantiskt missad affärsmöjlighet för ekologiska lantbrukare och livsmedelsförädlare. Danmark har haft en långsiktig och målmedveten strävan att satsa på eko. Det borde vi också ha i Sverige. Vänsterpartiet har därför lagt fram dessa mål för ekologiska livsmedel: År 2020 vill vi att minst 30 procent av vår jordbruksmark ska vara certifierat ekologisk (idag ca 15 procent). 2020 vill vi att minst 50 procent av de livsmedel som konsumeras av offentlig sektor ska vara ekologiska (idag ca 20 procent). Vi är övertygade om att det går om man bara satsar medvetet.  

Läs mer om våra mål i vår motion Biologisk mångfald. Läs också mer om hur vi ska få en hållbarare livsmedelsproduktion i vår motion Sverige – det hållbara matlandet.


Publicerat

i

av

Etiketter: