Tredubblade EU-subventioner till sprit, kött och sötsaker?

När ni läser detta föreslår EU-kommissionen inför EUs jordbruksministrar att riktigt dåliga EU-subventioner ska trefaldigas. Ja, ni läste rätt. EU-kommissionen föreslår i  ”Informationskampanjer och säljfrämjande åtgärder för jordbruksprodukter på den inre marknaden och i tredjeland” (KOM (2013) 812) att dessa bidrag successivt ska höjas från 61,5 miljoner EUR/år till 200 miljoner EUR/år (se sid 8 i dokumentet, som finns nedan). 200 miljoner Euro, det är alltså hela 1,8 miljarder kronor.

Pengarna ska gå till de flesta jordbruksprodukter (se s 331 f f, vissa tillägg har också gjorts) bland anant kött, bakverk, choklad samt även vin och sprit (se sid 16 i dokumentet). Dessa reklampengar, s k säljfrämjande åtgärder, är den sämsta och mest bisarra delen av EUs jordbrukspolitik. Reklamsubventionerna innebär att EU – med våra skattepengar – subventionerar livsmedelsföretag som producerar sådant vi ofta egentligen skulle behöva äta och dricka mindre av. De leder ibland till överproduktion och dumpning av överskott i andra länder. En del av reklaminsatserna hamnar i länder utanför EU (ibland i u-länder), så att man kan dumpa överskottet där.

Många av Europas länder befinner sig i ekonomisk kris och tvingas spara på viktiga saker som skola och sjukvård. Men detta krassa läge har inte drabbat EUs byråkrater som fortsätter att ösa mångmiljonbelopp från våra gemensamma resurser över sådant som vi egentligen borde göra mindre av.

Jag tänker också på de WTO-förhandlingar som nyss avslutats. Där drev EU (och Sverige) att Indien och andra utvecklingsländer inte skulle få subventionera basilivsmedel i sina länder. Det var ”handelsstörande” hävdade EU, uppbackade av Sveriges handelsminister Ewa Björling. Vad är då dessa subventioner? Snacka om att inte sopa rent framför egen dörr.

Jag har debatterat denna fråga med landsbygdsminister Eskil Erlandsson, som då uttryckte kritik mot EU-subventionerna. Bra. Men kommer Erlandsson att rösta nej helt och hållet? Jag hoppas det.

Jag är förvånad över att det varit så tyst i denna fråga. Våra skattepengar ska inte gå till sprit, kött och sötsaker. Det borde vara en självklarhet. Men som med så mycket annat som rör EU sker mycket i det fördolda. Dags att ändra på det. Jag hoppas att vi kan bygga upp en bred rörelse mot dessa och andra idiotiska EU-subventioner. Idag diskuterar EUs jordbruksministrar detta, beslut tas av EUs ministerråd i början av nästa år. Vi har ännu chans att stoppa detta.

Läs EU-förslaget här: KOM_2013_812_saljframjande_atgarder


Publicerat

i

av

Etiketter: