Nyhetsbrev 2013-06-20

Läs gärna mitt senaste nyhetsbrev: 

Enskede, 2013-06-20

Hej alla,
Igår hade riksdagen formellt sommaravslutning, men politiken fortsätter ändå några veckor. Idag jobbar jag hemifrån. I tanken, och förhoppningsvis i handling, finns mitt fulla stöd till busschaufförerna som strejkar. Stå på er!
     Snart är det midsommar. Enligt prognosen ska solen skina, men jag undrar om det inte kommer regn. Äkta svensk sommarkänsla, med andra ord.
Trängselskatt och Förbifart Stockholm
Igår debatterade jag mina två interpellationer om 1) intäkterna från trängselskatten i Stockholm (där kollektivtrafiken inte fått en enda krona sedan starten) och 2) Förbifart Stockholm (där behovet blir allt mindre när stockholmarna nu för fjärde året i rad kör mindre bil). Det jag tycker var rätt anmärkningsvärt var att infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd faktiskt inte kunde ge ett vettigt svar på en av huvudfrågorna: När ska kollektivtrafiken få sin andel av intäkterna från trängselskatten? Sedan 2008 har trängselskatten genererat ungefär två miljarder kronor. Allt har gått till olika vägbyggen, inklusive Förbifart Stockholm. Inget har gått till kollektivtrafiken. Du kan se debatten här: http://korta.nu/hd3c5

Cykeldebatt
Nästa vecka, onsdag någon gång efter kl 10.00 debatterar jag cykelpolitik med samma Elmsäter-Svärd. Tänk vad mycket bra vi skulle kunna göra med förhållandevis små insatser för att få folk att cykla mer. Vad tycker infrastrukturministern. Läs min IP: http://korta.nu/nm1bl

Ojnare, vilken seger!
Vilket fantastiskt positivt beslut från Högsta Domstolen i tisdags om att underkänna processen kring företaget Nordkalks kalkbrott i Ojnareskogen, Gotland. För en gångs skull har vi haft lite hjälp av domare i en domstol, men nu är det dags för oss politiker att ta ansvar i frågan: Den s k stoppregeln bör återinföras och området borde ombildas till nationalpark. Läs gärna mina kommentarer: http://jensholm.se/2013/06/18/ojnare-vilken-seger/

Övervakningssamhället – vad är storföretagens roll?
Jag hoppas att USAs säkerhetstjänst NSAs övervakning av Internet åtminstone kommer att leda till en stor diskussion kring hur vi värnar integriteten och motverkar att stater och ett fåtal storföretag kan skaffa sig kontroll över hur vi lever våra liv. Om detta och lite annat skriver jag i mitt inlägg på DN-debatt som svar till etikprofessorn Torbjörn Tännsjö (som jag nästan alltid annars håller med). Läs det här: http://www.dn.se/debatt/tannsjo-har-en-naiv-syn-pa-staten/
     På tal om övervakning har jag ställt två skriftliga frågor till justitieminister Beatrice Ask. Hon verkar tyvärr inte alltför engagerad i frågan. Du hittar dem på riksdagen.se se ”Frågor och anmälningar” långt ned till höger.

Det var allt för den här gången,

Jens

P S Ha en riktigt trevlig midsommar! Ni missar väl inte alla smaskiga midsommar-veggorecept? Se: http://www.vegokoll.se/recept?tid=31


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Nyhetsbrev 2013-06-20”

 1. Profilbild för Stan

  Vänsterpartiet är det enda parti som har någon trovärdighet kvar av riksdagspartierna, i mina ögon. De övriga uppträder som väldresserade representanter för storbolagen och finansoligarkerna.
  Och du är en av de få som röstade emot svenskt deltagande i det kriminella angreppet mot Libyen 2011, vilket du ska ha heder av!

  Känner ni riksdagsledamöter till TTIP, ett nytt handelsavtal mellan USA och Europa? Det är möjligt att detta är den allra viktigaste uppgift vi har just nu, att göra detta allmänt känt och på alla sätt försöka stoppa det.

  http://www.aftonbladet.se/kultur/article16983078.ab
  ”Är det någon som kommer ihåg globaliseringsrörelsen? I slutet av förra årtusendet stoppade aktivistgrupper det globala investeringsavtalet MAI genom att sprida den hemligstämplade texten. 1999 blev de framgångsrika demonstrationerna mot WTO i Seattle rörelsens elddop. 2001 ställde lobbyorganisationen TABD, Transatlantic Business Dialogue, in sitt Stockholmsmöte vid blotta hotet om demonstrationer.”
  ” I fredags släppte Frankrike, som sista land, sina återstående invändningar mot ett planerat frihandelsavtal EU-USA, Trans-atlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). Under veckans G8-toppmöte kommer det troligen tillkännages formellt att förhandlingarna börjat. I svenska medier har uppmärksamheten varit minimal – men inte heller vänstern och miljörörelsen verkar ha noterat att något är på gång. Det handlar ändå bara om historiens största frihandelsavtal, omfattande runt 50 procent av världsekonomin och handel värd 650 miljarder dollar.”

  http://www.svensktnaringsliv.se/kommentaren/antligen-dags-for-frihandelsavtal-eu-usa_182594.html
  ”Svenskt Näringsliv och den svenska regeringen har tillsammans med andra frihandelsvänner i EU agerat under lång tid för att få upp frågan på dagordningen. Vi började för egen del driva denna fråga redan 2007. Nu är vi väl positionerade för att driva svenska intressefrågor i en kommande förhandling, dels i förhållande till det europeiska näringslivets paraplyorganisation Businesseurope, dels inom Transatlantic Business Dialogue (TABD), som är en sammanslutning av flera storföretag på ömse sidor Atlanten. Däri kommer Hans Stråberg, fd VD i Electrolux och nu styrelseledamot i Investor, att leda den europeiska delen. ”

  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/historiens-storsta-frihandelsavtal-nara_8275976.svd
  ” – Det här är politiskt mycket känsliga frågor och det kan bli tuffa förhandlingar, säger Henrik Horn, professor och expert på internationell handel vid Institutet för Näringslivsforskning, IFN.
  Enligt Henrik Horn finns det några olika skäl till att frihandelsavtal möter motstånd. Ett generellt missnöje brukar komma från antiglobaliseringsgrupper som inte vill se ökad handel överhuvudtaget. En annan orsak till motstånd är att regionala eller bilaterala avtal, som det nu aktuella, hotar att underminera de mer generella avtal som finns inom ramen för WTO, World Trade Organization.
  Här ligger kritiken huvudsakligen i att länder som EU och USA tillgodoser sina intressen ekonomiskt och politiskt utanför WTO vilket gör att deras intresse för WTO-avtalen urvattnas. Mindre och fattigare länder i Afrika, Asien och Sydamerika blir lämnade på efterkälken.
  – På senare tid har vi sett ett ökat intresse för både EU och USA att förhandla bilateralt istället för via WTO, säger Henrik Horn.

  http://www.va.se/9-nyheter/historiens-storsta-frihandelsavtal-pa-gang-514290
  ” Frihandelsavtalet mellan EU och USA kallas för ”den största bilaterala handelsuppgörelsen i historien”, och är tänkt att förhandlas fram i Washington med början i nästa månad och vara klart inom 18 månader, skriver Financial Times.”