Husby

Kommer bilarna brinna i natt också? Blir det fler vandaliserade förskolor. Det är den fråga som jag ställer mig just nu. Jag blir bedrövad av bilderna från upplopp i flera av våra stockholmsförorter. I fem nätter i rad har det rått kravalliknande tillstånd i flera av våra förorter i Stockholm. Det började i Husby, och verkar nu ha spritt sig till flera andra platser.

Men, ärligt talat, hur förvånad är man egentligen.

Jag tycker att det finns några relevanta frågor att ställa sig i sammanhanget:

* Nyligen nåddes vi av nyheten att Sverige är det land inom OECD där klyftorna har ökat snabbast. Kan det ha något med saken att göra?
* De konkreta nedskärningarna i Husby, Rinkeby och de andra platserna kring Järvafältet. Vi pratar om nedskärningar i kulturen, höjningen av taxan till Kulturskolan, avskaffandet av ungdomarnas gratis SL-kort, nedläggningarna av familjecentralerna i Husby, Tensta och Rinkeby och borttagandet av 400 kommunala arbetsplatser (detta bara som några exempel). Kan det ha något med saken att göra?
* Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) och borgerliga lokalpolitiker i Stockholm tycks vara relativt nöjda med deras egna prestationer och hänvisar till ”satsningar” på miljontals kronor, samtidigt som svenskar i mer välbeställda områden har fått miljardsubventioner för att renovera sina kök (ROT = ca 14 miljarder kronor i fjol) och subventionerad städhjälp (RUT = 2 miljarder i fjol). Kan skillnaderna i allokeringen av resurser ha något med saken att göra?
Arbetslösheten i Rinkeby-Kista (där Husby ingår) ligger på 7,5 procent, på Östermalm 2 procent. Kan det ha något med saken att göra?
* Sveriges dyraste motorvägsprojekt Förbifart Stockholm kommer att dras i tunnel nästan hela de långa 21 kilometrarna, men vid Skärholmen och norra Järva (inte så långt från Husby) planeras den gå i ytläge och förstöra för de boende i området. Miljörasism kallar vi sådant. Kan det ha något med saken att göra?
* Ja, kan det faktum att Stockholm är en så extremt segregerad stad ha något med saken att göra?

Det finns inga enkla lösningar för att få stopp på upploppen i några av Stockholms förorter. Upploppen i sig är oacceptabla. Men det går inte att blunda för de socio- ekonomiska parametrarna som ligger som en dyster fond till de brinnande bilarna i Husby. Efter år av social nedmontering och ökade klyftor kommer social oro som ett brev på posten. Det finns bara en väg fram: massiva satsningar på nya jobb, meningsfull sysselsättning för våra unga, upprustning av skola, förskola och allmän samhällsservice. Ungdomarna i norra Järva har samma rättigheter som de i innerstan.


Publicerat

i

av

Etiketter: