Hästkött, klimatanpassning, miljömål

Har idag haft tre interpellationsdebatter. Fullt upp med andra ord. Debatterna kan ses på länkarna nedan.

1. Hästköttsskandalen
Jag krävde ett besked från landsbygdsminister Eskil Erlandsson om han avsåg för att verka för att djurskydd ska kunna överordnas EUs marknadskrav på fri rörlighet. Tyvärr fick jag inget klart besked om det. Han var inte heller beredd att se till att djurskyddskontrollanterna skulle kunna ta ut en avgift när de kontrollerar hur djuren har det och på det sättet kunna få en bättre ekonomi. Dessvärre svävade han också på frågan om om han står fast vid sitt nymornade stöd för en obligatorisk ursprungsmärkning av allt kött, inklusive sammansatt sådant. Till Sveriges radio i mars sa han glädjande nog det. Denna gång var han inte lika tydlig. Illa.

2. Klimatanpassning
Jag undrade varför regeringen skär ned på anslagen till klimatanpassning i den senaste budgeten. Var miljöminister Lena Ek beredd att införa en nationell klimatanpassningsstrategi? Vilken av våra myndigheter har egentligen huvudansvaret för klimatanpassningen? jag tycker inte att jag fick några tydliga svar på detta. 

3. Sveriges miljökvalitetsmål
Naturvårdsverket har nylilgen konstaterat att Sverige inte kommer att nå 14 av de 16 miljökvalitetsmålen med gällande beslut och styrmedel. Så, den logiska frågan till Lena Ek är förstås blir det några nya beslut för att nå miljömålen. I den här debatten kunde hon inte presentera ett enda. Det var synd, även om hon lovade att det ska komma förslag längre fram. Men målen ska vara uppnådda till 2020, så varje vecka utan förslag är en förlorad vecka.

Trevlig helg till alla!


Publicerat

i

av

Etiketter: