Rio, bisfenol, päls, fiske, Indien

Nästa vecka inleds det stora miljötoppmötet Rio+20 i Rio de Janeiro, Brasilien. En mängd viktiga frågor står på dagordningen. Idag på riksdagens frågestund kommer jag att fråga biståndsminister Gunilla Carlsson eller miljöminister Lena Ek varför EU och därmed Sverige försöker försvaga skrivningarna  om överförning av klimat- och miljöteknik till Syd. Att kostnadsfritt överföra ny bra miljöteknik är ett åtagande som de rika länderna haft sedan Riotoppmötet 1992 och har understrukits på de årliga klimattoppmötena. Men nu varnar t ex Martin Khor från The South Center att EU och USA försöker att backa från sina åtaganden. Oacceptabelt.

Jag är också djupt bekymrad över hela diskussionen kring Grön ekonomi. Visst är det viktigt att det måste kosta mer att smutsa ned. Men nu när jag ser diskussionerna förstår jag att i den svenska regeringens version handlar det mer om att bygga upp marknadssystemm kring grundläggande ekosystemtjänster. Det är en farlig väg att gå. Erfarenheten hittills av EUs s k handelssystem med utsläppsrätter visar att det inte funkar. Värnandet om miljön måste alltid vara det viktigaste.

Igår svek de borgerliga partierna + SD återigen pälsdjuren när de röstade ned våra förslag om att förbjuda pälsindustrin. Så var det med den djurvänligheten…

Igår fick jag svar om bisfenol A från landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Trots att myndigheter i Sverige redan för ett år sedan föreslog att företagen skulle anta en utfasningsplan mot bisfenol A i t ex livsmedelsförpackningar har det inte hänt något. Och av svaret att döma kommer det uppenbarligen inte att hända något nytt heller. Oroväckande…

Jag gläds åt att samme Erlandsson tillslut röstade nej till den föreslagna ”reformen” av EUs fiskeripolitik. Precis vad vi i Vänsterpartiet har föreslagit! Emellertid lät det annorlunda förra veckan när vi debatterade frågan i miljö- och jordbruksutskottet och EU-nämnden, då var det så dumt så att rösta emot förslaget på ”reform”. Erlandsson har också tillmötesgått oss i det föreslagna nykoloniala fiskeavtalet med Guinea-Bissau och kommer att rösta emot även det. Där ser man vad en del påtryckningar kan göra…

Imorgon debatterar jag frihandelsavtalet EU-Indien med handelsminister Ewa Björling. Indien måste ha rätt till produktion av billiga generiska läkemedel, miljön måste bli bättre (inte sämre) och alkohol och tobak borde helt lyftas ut ur avtalstexten. Debatten lär bli imorgon vid 10.00 och kan följas på riksdagen.se Läs gärna min interpellation här.


Publicerat

i

av

Etiketter: