Subventioner – vilken potential

Lyssnade på intressante Simon Upton, klimatchef på OECD, idag. Han talade om miljöskadliga subventioner. Ja, det är inte utan att nackhåren reser sig en aning. Subventionerna till fossil energi i världen uppgår till drygt ungefär 3000 miljarder kronor varje år. Det är ungefär tio gånger mer än subventionerna till förnybar energi (ca 300 miljarder kronor). Enligt Upton är de svenska fossilsubentionerna (till diesel, torv m m) 23 miljarder kronor varje år. Rätt mycket även det! Jag frågade Upton om de 30 miljarder kronor som EU årligen lägger på köttsubventioner. Nej, det var inget han gillade. Just det, bort med köttbidragen.

Jag bad för ett tag sedan Riksdagens utredningstjänst räkna på de svenska miljöskadliga subventionerna. De kom fram till att de låg på nästan 9 miljarder kronor per år. Se rapporten: subventioner_RUT_Holm

Ett spann på 23 – 9 miljarder, beroende på hur man räknar, alltså. I vart fall, hårresande mycket. Men det intressanta med subventionerna är att de utgör en enorm potential. Om vi avskaffar dessa bidrag och istället kanaliserar pengarna till där de gör nytta kan vi verkligen uppnå en massa gott. Upton menar att bara genom att avskaffa fossilsubventionerna kan vi minska världens utsläpp med hela 6 procent. Inte illa!

Läs gärna min fråga till Lena Ek om detta och vad hon svarade. Vi väntar fortfarande på handlingsplanen mot de miljöskadliga subventionerna!


Publicerat

i

av

Etiketter: