Från spekulationsekonomi till hållbarhet

Äntligen konkreta förslag på hur spekulationskapitalismen ska kunna regleras. Det är Jonas Sjöstedt tillsammans med de andra nordiska partiledarna (alla ministrar i sina respektive länder) som skriver på DN-debatt idag. De kräver skärpt banklagstiftning till förmån för mindre aktörer, Tobinskatt, förbud mot de värsta formerna av spekulation och en mer reglerad finansiell handel. Detta som några exempel.

Det är märkligt att det bara är Vänsterpartiet av de rödgröna partierna som tycks ha konstruktiva förslag på Eurokrisen. Från Miljöpartiet hörs väldigt lite. Socialdemokraternas Håkan Juholt diskuterar med Fredrik Reinfeldt hur Sverige ska smyganslutas till EMU genom den s k Europakten. Är någon förvånad över att progresiva socialdemokrater hellre röstar på Vänsterpartiet? Nej, knappast. Jag hoppas på bättring från både MP och S.

Finanskrisen är egentligen världens chans att ställa om Europa. Just nu ligger konkreta förslag på bordet om en skatt på internationella transaktioner, en Tobinskatt. Det ska vi ta tillvara på. Det torde också vara allt mer uppenbart att den nuvarande ekonomiska modellen inte är hållbar. Låt oss då fylla den med framtid. Förutom att reglera finansmarknaden borde vi se till att miljöskadliga subventioner fasas ut, att alla energiinvesteringar endast sker i förnybar energi, att offentlig konsumtion tillåts öka på bekostnad av privat, att kulturlivet kan få blomstra men prylsamhället får stå tillbaka. Detta borde vara komponenter i en framtida Svensk, nordisk och europeisk strategi för omställning.


Publicerat

i

av

Etiketter: