Välförtjänta pristagare

Idag bjöd jag in till utdelandet av Ordfronts demokratipris för 2011. Priset gick till den västsahariska förkämpen Rabab Amidane och tidigare ärkebiskopen K G Hammar. Vilket bra val av Ordfront, och vilka otroligt välförtjänta pristagare! Rabab Amidane har utmanat den marockanska ockupationen av Västsahara, fängslats och torterats. Trots det fortsätter hon sin kamp för ett fritt Västsahara. Numera bor hon i Storbritannien, tidigare här i Sverige. K G Hammar var den ärkebiskop som med emfas såg till att kyrkan blev en aktiv röst i samhällsdebatten, för nedrustning, flyktingars rättigheter, rättvisa och för en lösning på klimatproblemet. Det tackar vi för!

Det var en fantastisk förmiddag när i riksdagen fick tillfället att lyssna på Amidane och Hammar. Brian Palmers spirituella ledarskap och underfundiga frågor gjorde det hela ännu bättre. Jag ser redan fram emot demokratipriset 2012.

Bortglömt här i Sverige, men igår kom den fantastiska nyheten att ETA lägger ned vapnen. För gott. Tänk om den konflikten nu äntligen kan få ett slut… I början av denna vecka arrangerades en internationell fredskonferens i baskiska San Sebastian. Alla partier från spanska parlamentet, utom PP, deltog. Hoppfullt!

Hoppfullt också att kriget i Libyen nu äntligen ser ut att gå mot sin ände. Kan man få hoppas på ett lika stort internationellt engagemang för demokrati samt social och ekonomisk rättvisa i landet? Glöm inte att det är med våra vapen som kriget har förts. Dags att rensa upp framför egen dörr. I denna konflikt så som i så många andra.


Publicerat

i

av

Etiketter: