Olofsson, varför sa du inte sanningen som straffskatten på vind?

Något som gör mig riktigt upprörd är när politiker far med osanning. Det är faktiskt inte så ofta det sker, men nu har det iallafall hänt. Den 29 augusti sade näringsminister Maud Olofsson i SvTs Aktuellt att frågan med straffbeskattningen av den kooperativa vindkraften skulle lösas. Frågan skulle utredas inom regeringen, sade hon.

Så här sa Olofsson:

”Vi måste göra en översyn av beskattningen så att den blir likvärdig, och det kommer vi att göra i regeringen och se till att det blir det.”

Eftersom det här är en fråga som jag har följt under en längre tid blev jag glad. Jag ville självklart veta när utredningen skulle göras. Omedelbart efter Aktuellt-inslaget ställde jag därför en skriftlig fråga till Maud Olofsson.

Nu – efter två veckor – har jag fått svaret. Och döm om min förvåning när
1. Olofsson har lämnat över frågan till finansminister Anders Borg (M)
och
2. Att Borg inte ens svarar på min fråga. Borg skriver:  ” …reglerna om uttagsbeskattning är ändamålsenliga och att jag inte avser att ta några initiativ i frågan.” Det kommer alltså inte att göras någon översyn, trots att det var precis det Olofsson sa i Aktuellt.

Maud Olofssons löfte till tv-tittarna var alltså osant. Att fara med osanning är något som politiker ska hålla sig goda för. Och råkar man någon gång säga fel ska man ha ryggraden att erkänna det. I det här fallet är det bara att beklaga att alla de tusentals andelsägare av kopperativ vindkraft har blivit förda bakom ljuset. De får fortsätta att se sig i en situation där de investerat tusentals kronor i grön elproduktion för att sedan straffbeskattas för det.

Maud Olofsson borde åtminstone kunnat säga som det är, nämligen att Centerpartiet har blivit överkörda av Moderaterna.
Maud Olofsson borde åtminstone inte sitta i TV och utlova utredningar som hon vet inte blir av.
Det är ett anständighetskrav.


Publicerat

i

av