SDstöd till Israels brutala ockupation

Sverigedemokraterna har kommit på ett smidigt sätt att ducka i känsliga frågor. De hävdar helt enkelt att de är ett nytt parti i riksdagen och därför inte har en utarbetad åsikt i just den frågan. Det är i sig ett hissnande ansvarslöst förhållningssätt från ett parti som dessvärre nu finns representerat i riksdagen och i en mängd lokala och regionala församlingar. Det är därför på sin plats att bemöta SD på fler arenor än deras favorit; immigrationspolitiken.

Ett av många exempel på frågor där SD har duckat är Israel-Palestinakonflikten. Visst har man kunnat misstänka att de egentligen har en extremisraelhållning (deras riksdagsledamot Kent Ekeroth stödjer Israels ockupation och har exempelvis besökt ockuperat område på Västbanken). Men nu duckar de inte längre. På EU-nämndens sammanträde i fredags diskuterades frågan. Inte som någon tung punkt egentligen. Ministerrådet skulle anta en resolution om konflikten. De väntades lägga ansvar på båda parter och sända en uppmaning om fred (för vilken gång i ordningen vet jag ej…). Sverigedemokraternas William Petzäll tog då ordet och menade att SD ansåg att EU alltför ensidigt hittills har kritiserat den ”ena parten” i konflikten; Israel. I själva verket var det den ”andra parten”; palestinierna som var det stora problemet. Sveriges och EUs politik måste därför i framtiden mer gå ut på att stödja Israel, menade Petzäll. Petzäll kritiserade dessutom demokratirörelsen i Nordafrika och menade att saker och ting bara blivit sämre i t ex Egypten och Libyen. Det i sig ett intressant påstående…

Det är ett faktum att det är Israel som för drygt två år sedan anföll Gaza och dödade över 1400 palestinier (ett par år dessförinnan anföll man Libanon, drygt 1000 döda), bygger ut bosättningarna, i fjol avrättade nio personer på Ship to Gaza och svälter ut 1,5 miljoner människor på Gazaremsan. Trots allt detta vill SD att denna brutala ockupationspolitik ska belönas med hårdare tag mot palestinierna.

Vi vet sedan förut att SD röstar med borgarna i 95 procent av omröstningarna. I fredags fick vi det alltså svart på vitt att regeringen även får ett SD-stöd i frågan om att inte sätta press på Israel för att få ett stopp på ockupationen. Kanske inte så oväntat, men nu kan SD inte längre smita undan med att säga att de inte har någon politik på området.


Publicerat

i

av

Etiketter: