Stärk det förebyggande ungdomsarbetet

Jag har just debatterat ungdomsbrottslighet med folkhälsominister Maria Larsson (KD) i SvTs Godmorgon Sverige. KD aviserar, även om allt inte verkar vara helt klart, hårdare tag mot lagöverträdande ungdomar och dess familjer.

Tokigast är nog deras förslag om att en mamma eller pappa som inte kunnat vara med på sitt barns rättegång eller polisförhör ska utdömas böter. Visst är det viktigt att föräldrarna är på plats, men böter? Ska en pojke eller flicka som kanske inte träffat mamma eller pappa, av olika skäl, på flera år nu träffa denna i en rättegång? Jag är övertygad om att det finns lämpligare platser än det. När jag frågade Larsson om hon hade något konkret land som hon kunde framhålla som exempel på där detta fungerande fick jag inget svar.

Ungdomsbrottsligheten ökar och det krävs mängder av åtgärder för att komma tillrätta med detta problem. Riksrevisionen kritiserade regeringen 2009 för att man i praktiken inte gör något åt problemet. Viktigast är att stärka det förebyggande arbetet; det långsiktiga och förhållandevis kostsamma arbetet, men på sikt det som verkligen gör skillnad. Och på sikt inte heller så kostsamt om man ser till helheten.

Några exempel:

Bekämpa ungdomsarbetslösheten, som är en av de högsta i Europa. Regeringen hade kunnat börja med att se till att alla unga erbjuds ett sommarjobb. Tidigare fanns det öromärkta sommarjobbspengar för ungdomar, det tog borgarna bort när de kom till makten.

Mer resurser till socialtjänsten och ungdomspsykiatrin. I synnerhet socialtjänsten har en helt avgörande roll för unga som begår brott. Är du ett barn, under 15 år kan du inte dömas till fängelse och då är det socialtjänsten som måste ta sig an fallet.

Se till att polisen arbetar mer förebyggande med ungdomarna. Inför dialogpoliser i områden där det begås många brott av unga. Istället för s k nolltolerans vill jag se poliser som kan båda för och efternamnen på u ngdomarna i ett område. Poliser för vilka det är lika naturligt att besöka skolan och ungdomsgården som att ta en kaffe i polishuset.

Satsa på skolan och utbildningsväsendet. Det behövs fler läarare och annan personal på skolorna, inte färre. Fler utbildningsplatser, både till det teoretiska och praktiska. Och inte minst folkhögskoleplatser och komvux, för de som missat gymnasiet.

Allt sånt här kostar pengar, det är jag den förste att tillstå. Men om man låter bli att sänka skatterna för över 100 miljarder kronor har man en hel del kvar att spendera. En mindre moraliserande syn på unga och deras familjer är också en stor tillgång i arbetet.


Publicerat

i

av

Etiketter: